На Полтавщині влаштували патріотичний навчально-виховний захід, присвячений 315-ій річниці укладення союзного договору між гетьманом України Іваном Мазепою, кошовим отаманом запорозьких козаків Костем Гордієнком і шведським королем Карлом ХІІ. 

Його учасниками стали курсанти розташованого в обласному центрі військового коледжу сержантського складу. За сприяння працівників музею Полтавської битви та командування коледжу майбутні сержанти-зв’язківці здійснили своєрідну мандрівку в часі та просторі до першовитоків знакової події. Нагадаємо, що згаданий договір підписали 28 березня 1709 року в містечку Великі Будища неподалік Полтави. Тобто за кілька місяців до трагічної для нашої держави Полтавської битви з полчищами московитів під проводом царя петра І. 

Тож спершу курсанти відвідали село Великі Будища, в якому кілька років тому за ініціативою директора місцевої школи і краєзнавця Олександра Калашника встановили пам’ятний знак на честь цієї події. Саме біля цього місця пам’яті  заступник директора музею Полтавської битви, кандидат історичних наук Людмила Шендрик розповіла про передумови укладення договору та його непересічне значення. 

Адже він засвідчив здатність українців об’єднуватися насамперед між собою (нагадаємо, що до підписання цього документа запорозькі козаки фактично ворогували з гетьманом Іваном Мазепою) та з союзниками-іноземцями. Підтвердив їхню спроможність гуртуватися, власне, перед лицем смертельної загрози своїй державності з боку одвічного ворога – московського імперіалізму, який тоді тільки «вбирався в пір’я»  під хижим двоголовим орлом. 

Водночас той Великобудищанський трактат нагадав і про запізнілість такого єднання, недооцінку імперських амбіцій царя петра І та його послідовників, нездатність багатьох наших державних діячів і пересічних українців вчасно розрізити, хто є наш справжній друг і союзник, а хто – ворог… Тож підписаний 315 років тому документ і трагічна «післямова» до нього – Полтавська битва –   мають стати уроками для наступних поколінь. 

Учасники заходу відвідали також місцеву школу, яка за 130 років свого існування виховала чимало подвижників української справи, захисників нашої держави, зокрема й звитяжців нинішньої російсько-української війни. А потім шлях курсантів коледжу проліг у село Жуки під Полтавою, де свого часу стояв козацький табір союзного шведсько-українського війська. Там майбутні захисники України оглянули Меморіал козацької слави і вшанували пам'ять наших лицарів волі. 

Василь НЕЇЖМАК.