Медійники із 10-и областей цікавилися питаннями життєдіяльності громад, облаштуванням переселенців, релокації бізнесу, співпрацею із іноземними благодійними фондами. 

Львівщина цими днями була в полі зору журналістів. За сприяння Харківського та обласного медіацентрів тут побували представники ЗМІ із десяти областей. В облвійськадміністрації вони зустрілися із заступником начальника ОВА Олександром Кулепіним. 

«Це була цікава розмова на тему «Громади України  в умовах воєнного стану. Виклики та досягнення», – повідомив на своїй сторінці у Фейсбуці Олександр Кулепін. –  Проговорили питання розміщення та адаптації переселенців, релокації бізнесу та транзитні коридори із західними країнами. Я ділився досвідом, який ми в ОВА здобули з перших днів війни, і тими викликами, які зараз намагаємось подолати. Відзначив, як наша область виконує місію «найбільшого гуманітарного хабу країни», розповів про різні проекти». 

Питання внутрішньо переміщених осіб розглядали в розрізі їх працевлаштування та забезпечення житлом. Журналісти цікавилися, чи немає утисків російськомовних переселенців у громадському просторі.

За інформацією ОВА від початку повномасштабного вторгнення на Львівщину прибули до півтора мільйона переселенців із окупованих та прифронтових регіонів країни. Досі залишаються десь 700 тисяч ВПО, майже 230 тисяч отримують державну допомогу як офіційно зареєстровані.  

На Львівщині активно залучають міжнародну допомогу для вимушених переселенців. Це сприяє покращенню житлових умов та наданню додаткових соціальних послуг ВПО, юридичної підтримки тощо. Облаштовано 56 місць тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб. Так само є проекти з будівництва соціального житла дня них. Приміром у Львові споруджують перший із восьми соціальних будинків. 

Підготувала Людмила Стражник.

Фото із сайту ОВА.