Національна ради України з питань телебачення і радіомовлення відтепер  регулюватиме роботу не лише друкованої преси, а й онлайн-медіа та цифрових платформ.

На Львівщині відбувся брифінг на тему реалізації Закону «Про медіа». Захід в офіційному медіацентрі ОВА провів представник Національної ради з питань телебачення і радіомовлення в області Тарас Шоробура.

«Із 31 березня 2023 року відповідно до Закону «Про медіа» регуляторна діяльність Національної ради поширюється на друковані медіа, онлайн-медіа та на цифрові платформи, а не лише на лінійні, – повідомив Тарас Шоробура. – Національна рада здійснює ліцензування та реєстрацію медіа. Друковані ЗМІ, які зараз діють на підставі Свідоцтва про реєстрацію друкованих засобів масової інформації, до 31 березня можуть зареєструватися безкоштовно. Опісля реєстраційний збір становитиме розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, нині це 3 028 гривень».

Тарас Шоробура наголосив на тому, що реєстрація друкованих медіа під час дії воєнного стану та протягом визначеного періоду після його скасування є обов’язковою. Станом на 27 березня 42 суб’єкти у сфері друкованих медіа Львівщини зареєстрували 162 друковані видання. Також зареєстрували 13 суб’єктів у сфері онлайн-медіа.

У сфері друкованих медіа – наукові видання вишів та наукових інститутів області. Це, приміром, Львівська політехніка, Національна академія сухопутних військ, Держуніверситет безпеки життєдіяльності. Серед суспільно-політичних видань – газета «Високий Замок», «Експрес» та інші. Заяву про реєстрацію подали газета «Ратуша», «За Вільну Україну плюс», а також значна кількість регіональних видань. 

Загалом у медіапросторі Львівщини зареєстровані понад 120 суб’єктів у сфері медіа. Діють 15 телерадіомовників комунальної форми власності. Їх реорганізація у місцеві публічні аудіовізуальні медіа відбудеться після відповідних рішень органів місцевого самоврядування.

Підготувала Людмила Стражник.

Фото прес-служби ОВА.