Чи знаєте ви, що ковбаси напівкопченої «Московської» не буває і бути не може? Згідно з державними стандартами ця назва належить до найменувань продукції традиційного асортименту (ковбаси сирокопчені та сиров’ялені, ковбаси варені, сосиски, сардельки, хлібці м’ясні, ковбаси варено-копчені), виготовленої за певною технологічною інструкцією та рецептурою. У ДСТУ 4435:2005. «Ковбаси напівкопчені. Загальні технічні умови» назва «Московська» відсутня. Отже, ніхто й не повинен виготовляти такий сорт ковбаси. Тим часом одне з приватних підприємств із села Шутнівці Кам’янець-Подільського району на Хмельниччині вирішило порадувати споживача «Московською напівкопченою першого ґатунку»...
Новинку виявили працівники Хмельницького обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України. За порушення на підприємство наклали штраф на суму п’ять тисяч гривень — за поширення інформації, що вводить в оману споживача. Адже під оболонкою популярного бренда був зовсім інший продукт.
Антимонопольники зробили висновок, що приватне підприємство, використовуючи назву «Московська» для ковбас власного виробництва, впливало на наміри споживачів стосовно придбання цього товару й отримувало неправомірні переваги. За недобросовісну конкуренцію отримали покарання. Підприємство визнало порушення та припинило виробництво цього виду продукції.
А тепер докладніше про саму марку «Московська». Споживачі часто шукають товар із цією назвою. Нині на прилавках стільки видів ковбасних виробів, що в покупця часто очі розбігаються: що саме вибрати? І навряд чи серед споживачів є такі досвідчені знавці держстандартів, як в АМКУ. То як же покупцю убезпечитися від підробок? Як розпізнати за склом вітрини товар справжній і фальсифікат?
— Для простого громадянина це майже неможливо, — каже представник відділу торгівлі та захисту прав споживачів виконкому Кам’янець-Подільської міськради Надія Стремінська. — Торговці мають орієнтуватися у цьому та не приймати такі товари до продажу. Якщо ж вони не додивилися, фальсифікат дійде до покупця.
Надія Іванівна відсилає нас до місцевих органів Держспоживінспекції. Адже вже півтора року в місцевому відділенні немає структури, яка раніше перевіряла товари, представлені на споживчому ринку. Натомість має діяти служба ринкового нагляду, але поки що вона перебуває на етапі становлення. Тож нині ніхто не може назвати статистику: скільки ковбасного фальсифікату потрапляє до споживача у визначеному районі, місті чи області.
Начальник відділу технічних наглядів та систем управління якістю ДП «Хмельницький науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації» Світлана Петрик зазначає, що в законодавстві щодо цієї галузі відбуваються зміни. Тож сам виробник відповідатиме за якість свого товару, виготовлятиме його згідно із Держстандартом, від якого він не повинен відступати.
Ковбаси можуть виробляти і за технічними умовами, тобто за власною рецептурою виробника.
Отак і з’являється сумнівний товар, про який ми розповіли. Недарма кажуть, що такої ковбаси, як була раніше, нині вдень з вогнем не знайдеш.
Кам’янець-Подільський.
АВТОРИТЕТНО
Начальник відділу технічних наглядів та систем управління якістю Державного підприємства «Хмельницький науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації» Світлана ПЕТРИК проясняє ситуацію:
«Наразі відбуваються зміни у законодавстві в цій галузі. Відтак сам виробник відповідатиме за якість свого товару, виготовлятиме його згідно з Держстандартом, від якого він не повинен відхилятися. А технічні умови виготовлення виробники виписують самі. Ми затверджуємо їх, якщо вони відповідають Держстандарту. На жаль, коли підприємці виробляють товар, то часто-густо самі змінюють прийняте ними. Тобто самі собі заперечують. Отак і з’являється такий товар, про який ви розповіли.».
Мал. Костянтина КАЗАНЧЕВА.