Спеціально до Дня вчителя «Голос України» вирушив на пошуки істини, що, як відомо, промовляє вустами дитини. Яка має бути ідеальна вчителька, ми запитали у київських школярів і почули багато цікавого:

Миша, 9 років 

— Справедлива. Якщо хтось когось ударив, не робити його винним. І щоб однаково любила двієчників і відмінників.

Іван, 13 років

— Ідеальна вчителька повинна доступно пояснювати, не тільки для того, щоб виконати свій обсяг роботи, а й щоб діти розуміли, що вона намагається їм донести. А якщо хтось не зробив домашнє завдання, зрозуміти й дозволити зробити його наступного разу. Ну і ще яка жартує на уроках, а не розповідає монотонно. Сам я вчителем бути не хочу, мені школи вистачає...

Сашко, 8 років

— Хороша, гарна, турботлива. Наша вчителька весь час нас вітає, іноді подарунки дарує. Мені на день народження розфарбовку принесла.

Соня, 11 років

— Ідеальний учитель — добрий, хороший і справедливий наставник, який добре розуміє своїх учнів і вміє стежити за порядком у класі. Всі буденні проблеми він повинен залишати за стінами класу, а уроки проводити на мажорній ноті, щоб нам не було нудно.

Даня, 8 років

— Вона повинна бути дуже гарною, хорошою, добре навчати. Але сам не хочу бути вчителем, краще архітектором.

Ярик, 7 років 

— Ідеальний учитель має бути дуже добрий, лагідний, на нас не кричати і давати легкі завдання. Я б теж міг навчати дітей, і мені б за це давали гроші. Мабуть, невеликі. Бо якщо працюєш учителем, не так багато дають, як у магазині.

Даня, 9 років

— Мені поки що Людмила Юхимівна подобається. Вона добра й дуже рідко кричить, якщо ми не слухаємо.

Ростик, 6 років

— Не знаю. Але наша вчителька, якщо я погано пишу — ставить підпис, а якщо добре — «молодець». Я поки що більше підписів одержую.

Катя, 7 років 

— Для мене ідеальна Ніна Андріївна, бо вона у нас всі уроки веде. Вона добра та гарна. Вчить нас слухати маму, тата, дідуся, бабусю й не знайомитися із чужими людьми.

Даринка, 8 років

— Добра, гарна... Вона повинна вчити всіх і ставити 12.

Максим, 10 років 

— Ідеальний учитель має виставляти тільки добрі оцінки і не задавати багато домашніх завдань. Сам я бути вчителем не хочу, це ж треба перекрикувати всіх дітей.

Розпитувала Наталія ОВДІЄНКО.

ДО РЕЧІ

На жаль, тільки кожен п’ятий українець вважає престижною професію вчителя. Про це свідчать дані, отримані Інститутом Горшеніна в ході опитування «День учителя в Україні».

Також більшість українців вважає, що професія вчителя не дозволяє її представникам нормально забезпечити себе матеріально. З них варіант відповіді «скоріше ні» обрали 45,2%, «точно ні» — 26,8%. Ну а вітати вчителів із професійним святом українські школярі та їхні батьки збиралися квітами — 42,6%, грошима — 39,2%, а також кондитерськими виробами — 29,2%.