Учора в столиці і ще 17 містах країни пацієнти, які мають тяжкі недуги, провели масові акції протестів (на знімку). Їх учасники назвали цей день «чорним вівторком». Вони вимагали від уряду негайно провести тендерні закупівлі ліків за державний кошт за скороченою процедурою.

З самого ранку під будинком Кабміну в Києві зібралися люди в чорному одязі. Підходи до будинку уряду вистелили жалобною тканиною. У такий спосіб громадські пацієнтські організації намагалися вкотре привернути увагу можновладців до провалу вітчизняним МОЗ реалізації держпрограм лікування.

Після чергової акції протесту проти бездіяльності профільного відомства Прем’єр-міністр дав три тижні на закупівлю ліків. За 10 місяців міністерство спромоглося провести лише 20% закупівель. А за останній 21 день ще 6%. Досі заблоковані всі тендери на закупівлю препаратів для ВІЛ-інфікованих, хворих на туберкульоз, гепатит, половини препаратів для дитячої онкології, всіх препаратів для дітей і дорослих, хворих на гемофілію, стверджують активісти. А це означає, що хворі залишилися без лікування, яке гарантує їм держава. Єдиний варіант врятувати цих людей — передати процес закупівель Державній службі з надзвичайних ситуацій і залучити до переговорного процесу громадські організації, вважає голова благодійного фонду «Пацієнти України» Дмитро Шерембей. Саме цього й вимагали учасники акції...

А напередодні МОЗ на словах активізувало роботу за цим напрямом, намагаючись «перекваліфікувати» свій провал у перемогу. На сайті міністерства з’явилося повідомлення про те, що «починаючи з жовтня 2014 року, в міністерстві забезпечено умови для якомога швидшого проведення державних закупівель...» Мовляв, завдяки наполегливій праці в першій декаді місяця уклали договори на понад півмільярда гривень, що становить 26% від річного плану закупівель. А ще в профільному відомстві вважають ризикованим передавати держзакупівлі ліків іншим структурам. «Ризик», мабуть, полягає в небажанні випускати ласий шматок тендерних закупівель зі своїх рук...

Активісти апелюють до глави уряду (вчора схожа акція відбулася у Львові, куди з робочим візитом приїхав Арсеній Яценюк). Кажуть: екстремальну ситуацію із забезпеченням хворих життєво важливими препаратами можуть виправити воля прем’єра й рішення Кабміну про передачу закупівель ліків Держслужбі з надзвичайних ситуацій. «Лише так встигнуть провести закупівлі за скороченою переговорною процедурою й направити їх до кінця року в лікарні. Це треба робити негайно, оскільки потім вибори й переформатування Кабміну знову відкинуть розв’язання проблем пацієнтів на невизначений строк», — каже Дмитро Шерембей. І наводить сумну статистику: щодня від браку лікування в нашій країні помирає 1607 чоловік. Пацієнти сподіваються, що вже сьогодні, у середу, на засіданні Кабміну питання їхнього життя все-таки візьме гору над передвиборним популізмом.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.