29—30 вересня в Україні святкуватимуть єврейський Новий рік. До міста Умань, що на Черкащині, їдуть тисячі паломників-хасидів. Учора в ЗМІ публікувалися різні цифри: від 15 до 30 тисяч новоприбулих, повідомляє «Кореспондент».
У Києві відбулася прес-конференція про готовність Черкаської області до масового паломництва, в якій узяли участь представники місцевої влади та єврейських організацій. Учасники прес-конференції констатували: зближення України та Ізраїлю (скасування віз, здешевлення авіаквитків) сприяє тому, що потік релігійних туристів збільшуватиметься.
Тим часом в Умані не вистачає готелів, частина віруючих ночують в наметовому містечку, а кошерні продукти завозяться з-за кордону (в нас кошерну їжу не виробляють). Як і торік, проти прибуття до міста тисяч паломників протестує опозиція. Так, ВО «Свобода» оголосило напередодні про безстрокову акцію «Марш проти хасидського свавілля». Акцію заборонив суд, однак у неділю «свободівці» зібралися в Умані, оголосивши, що проводять зустріч із виборцями. Після цього близько 50 учасників затримали «беркутівці», повідомляє «Дзеркало тижня». Торік восени внаслідок конфлікту між хасидами й місцевими жителями з України до Ізраїлю було депортовано 10 паломників.