Школа має орієнтувати дитину на вибір професії. Про це вчора на прес-конференції по закінченні форуму міністрів освіти країн Європи «Школа XXІ сторіччя: Київські ініціативи» нагадав головний освітянин країни Дмитро Табачник.

Від обговорення освітніх стандартів учасників форуму дещо відволік інцидент зі студенткою Могилянки, яка на очах у високих гостей дала міністру ляпаса букетом квітів. У коментарях журналістам вона заявила, що в такий спосіб висловила протест проти заборони проводити в четвер акцію студентів. Після свого вчинку дівчина деякий час провела в міліції. Сам міністр до її демаршу поставився спокійно, але в будь-якому разі йому не позаздриш. Адже в антисоціальному бажанні натовкти букетом деяких чиновників останнім часом зізнаються і батьки студентів та школярів.

— У вересні на потреби класу я вже здала 500 гривень, потім ще 10 гривень на «електронний» щоденник, а тим часом хлопчиків нашої школи позбавили трудового виховання, — обурюється мама 13-річного Михайла. — Старого викладача звільнили через поважний вік, а нового не знайшли. Йому доведеться працювати з навантаженням, меншим за учительську ставку, тобто за 800—900 гривень. Охочих сіяти розумне, добре, вічне за такі копійки не виявилося...

Як відомо, на початку цього навчального року ЦК освітянської профспілки та ФПУ звернулися до Прем’єр-міністра з проханням обговорити питання підвищення державних стандартів та гарантій у держбюджеті на 2012 рік — зокрема, йшлося про учительські зарплати і пенсії. Матеріальне становище педагогів залишається непристойно скромним.

Перспектива працювати за 1300 гривень на місяць не приваблює до школи молоді кадри, тому учительська професія у нас залишається здебільшого справою пенсіонерів чи людей передпенсійного віку. За словами начальника управління соціально-економічного захисту ЦК профспілки працівників освіти і науки України Антоніни Клименко, «понад 30% вчителів є старшими 50 років, частка викладачів до 30 років ледь перевищує 17%». Крім того, школа демонструє переважно дамський стиль виховання: 85% вчителів — жінки, представники сильної статі надовго тут не затримуються...

Оцифровка відео з сайта «Української правди».