Навчальний рік уже в розпалі, але в деяких вузах першокурсники так і не сіли за парти. Вступна кампанія виявила проблему, яка назрівала в комерційних вузах уже давно. За підрахунками Міносвіти, у країні 180 вищих навчальних закладів, на рахунку яких менше ста заяв від абітурієнтів, і більшість із них — недержавні. У відомстві вже давно дотримуються принципу «краще менше, та краще» і радять приватникам об’єднуватися. Щоправда, у самих вузах переконують: нинішній рік — не показник, і сподіваються в наступному надолужити недобір.

Зовсім без першокурсників цього року залишилося одразу двадцять вітчизняних вузів. В «чорному списку» МОНМС опинився і Галицький інститут імені В’ячеслава Чорновіла. Хоча набір у цей навчальний заклад цього року взагалі не оголошувався, повідомляє наш власкор Любов ЛЕВИЦЬКА. Його закрили ще до початку вступної кампанії через невідповідність статусу інституту, а студентів «розкидали» по інших вузах. Так, наприклад, тих, хто освоював економічні та юридичні спеціальності, перевели до Тернопільського національного економічного університету імені Пулюя, видавничу справу — до Української академії друкарства у Львові.

На Донеччині приватним вузам просто не вистачило абітурієнтів. Кількість випускників в області цього року майже зрівнялася з кількістю бюджетних місць. Два комерційні вузи — Донецький інститут психології та підприємництва і Донецький економіко-гуманітарний інститут — не змогли набрати цього року першокурсників. До першого з них було подано дві заяви, до другого — жодної.

— Про якусь тенденцію говорити складно, — зізнався нашому власкору Ліні КУЩ начальник управління освіти і науки облдержадміністрації Юрій Соловйов. — Наступний рік покаже, хоча «дзвіночок», який змушує замислитися вузи і державної, і недержавної форм власності, пролунав.

До речі, напередодні вступної кампанії Інститут психології і підприємництва позбавили ліцензії на сім спеціальностей із 11. Державна акредитаційна комісія заборонила також і підготовку студентів, які вже вчаться за цими спеціальностями. В області заговорили і про укрупнення вищих навчальних закладів: навесні влада заявляла, що чотири вузи готові до об’єднання. Але поки що формально відбулося злиття Донецького державного університету штучного інтелекту з Донецьким національним технічним університетом.

У столиці першокурсників не дорахувалися в Київському кооперативному інституті бізнесу і права, Київському університеті «Східний світ», Київському інституті інвестиційного менеджменту та інших. Недобір стався і в Українському фінансовому економічному університеті. Система «Конкурс» показала, що до вузу подали лише 9 заяв на стаціонар. А от у самому інституті нам заявили, що прийняли близько ста, та ще поскаржилися на чорний піар, який обрушився на інститут з боку конкурентів.

— У розпал прийомної кампанії один із вузів просто обклав нас чорним піаром з усіх боків, написавши, що в нас немає парт, а лекції записують на підвіконнях. Це було зроблено, щоб нас очорнити, — розповіла нам проректор з фінансової діяльності Людмила Пшенишнюк.

Ми переконалися, що парти в інституті присутні (там навіть вирішили розширюватися й освоюють другий поверх), а от розкладу занять для першокурсників не помітили...

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.