Прочитала статтю Віри Шпильової «Відпустка по-вчительськи» («Голос України» за 12.08.2011) і вирішила поділитися, де і як відпочивала цього року.

Живу із старенькою мамою, якій постійно потрібні увага і, звісно, ліки. Її пенсія і моя зарплата не дозволяють шикувати. Відпочивала на морі у далекому 1990-му. У 2005 році через профспілку отримала путівку в Миргород, а 2009-му — у Немирів. Згадую сьогодні ці відпустки як свято, до якого, мабуть, уже немає вороття...

Відпускні отримала великі, але ж це на два з половиною місяці. Мріяла багато чого на них купити, але значну частину змушена була залишити в аптеці. Трішечки «побалувала» рідних делікатесами: кілька разів купувала полуницю, черешню, чорницю. Зраділа відкриттю нового овочевого базару «Столичний». Справді, ціни там значно нижчі.

Основні літні розваги — прогулянка у прибудинковому скверику, догляд за «міні-грядкою» на балконі, перегляд телепередач, залюбки читала. Перечитала, зокрема, улюблені твори Нечуя-Левицького, Чингіза Айтматова, Гарольда Роббінса, Джека Лондона, Олександра Дюма із власної бібліотеки. Твори сучасних письменників читала б, але у районній бібліотеці новинок майже немає, а придбати... Дещо дали сусіди, дещо син скачав з Інтернету. А книжки Володимира Козловського таки придбала у видавництві за 25 гривень плюс транспорт. Ціни у книгарні, між іншим, значно вищі.

До «відпускних» розваг можу додати концерт за 20 гривень у Будинку органної і камерної музики. Побувала на виставці «Співучих птахів» в Арт-центрі. Із задоволенням пішла б у театри, але більшість київських на гастролях, а приїжджі занадто дорого правлять за квиток. Від них мені часом плакати хочеться.

В опері я завжди сиджу «на гальорці» разом із студентами консерваторії. Почуваюся поруч із ними молодою, але принизливо бідною. Вони студенти, а я з майже тридцятирічним стажем вчителя зарубіжної літератури стою на рівних, бо купую квитки за 15—25 гривень...

Стану ось пенсіонеркою і по четвергах зможу відвідувати київські театри безкоштовно. Цим і тішусь.

Тамара КАРАСЬОВА, вчитель вищої категорії.

Київ.