Задушливі класи здоров’я школярів не зміцнюють, тому педагоги намагаються виводити їх на свіже повітря, захоплювати іграми. От тільки за поведінкою підопічних вони не завжди можуть устежити.
...На уроці праці в Бериславській ЗОШ №1 учитель доручив старшокласникам спиляти сосну. Завдання було нескладне, хлопці охоче погодилися його вирішити, отож педагог вважав за можливе процес не контролювати. А дарма: у дворі пацани замість справи почали кидатися сосновими шишками. Одному з них та пошкодила око — від сліпоти хлопчика врятувала лише складна операція. Міліція порушила кримінальну справу. Юному «шишкометальнику» пощастило: районний суд урахував його малолітство й приписав тільки 30 годин громадських робіт...
Більш страшнішими наслідками обернулося для вихованця дитбудинку-інтернату «Веселка» у місті Каховка відвідування занять футбольного гуртка. Тренер-викладач міської ДЮСШ організував для півтора десятка хлопчиків 13—16 років матч на території спорткомплексу «Олімпійський». Під час азартної гри м’яч вилетів з поля за огорожу, і один із уболівальників побіг за ним. Цього, загалом, не було потрібно — тренер припас запасні м’ячі. Однак хлопчик не почув його окрику, і поліз діставати м’яч через металеву огорожу. У результаті вихованець дитбудинку зачепився одягом за штир огорожі, упав і повис на сталевому «списі», який пропоров йому живіт...
Суд засудив тренера до двох років позбавлення волі, але Каховський міськрайсуд відстрочив виконання вироку, надавши засудженому трирічний випробний термін.
На подібні НП звернула увагу прокуратура, яка виставляє свої «двійки» сівачам розумного, доброго, вічного.
— Нинішнього року в навчальних закладах області проводили більш як тридцять прокурорських перевірок дотримання працівниками освіти норм закону щодо охорони життя, здоров’я й безпеки дітей. На жаль, порушення зафіксовано на всіх об’єктах. І особливо пригнічує, що припустилися їх не новачки, а досвідчені фахівці, — коментує старший помічник прокурора Херсонщини із захисту прав і свобод дітей Вікторія Собяніна.
Медики зазначають, що в школах області без нещасних випадків на перервах чи уроках фізкультури не минав ще жоден навчальний рік. Вони називають винуватцями педагогів, а ті, у свою чергу, часто кивають на медиків — мовляв, допускають до занять дітей зі слабким серцем чи іншими недугами.
Слідство, звичайно, у кожній конкретній ситуації знаходить крайніх, однак батьків це не втішає. Вони довіряють учителеві дитину й хочуть, щоб у стінах школи вона була в безпеці.
 
Херсонська область.