Хоча Полтавщину вважають одним із найчистіших регіонів країни, та екологічних проблем, які потребують нагального розв’язання, і тут не бракує. Тож депутати облради взяли за правило з’ясовувати ступінь їх актуальності не в кабінетах. Уже стало традицією, що члени постійної комісії обласної ради з питань екології та раціонального природокористування попередньо обов’язково бувають на місцях, перш ніж ухвалити те чи інше рішення. Цими днями виїзне засідання комісії відбулося одразу у трьох районах — Новосанжарському, Козельщинському і Кременчуцькому.

У засіданні разом з головою комісії Тетяною Корост узяли участь голова постійної комісії обласної ради з питань освіти, науки, культури Іван Гальченко, керівники органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, екологи, фінансисти, будівельники. Мета поїздки — продовжити вивчення екологічних проблем області, оглянути природоохоронні об’єкти та визначити, наскільки ефективно використовуються кошти, виділені на їхнє будівництво з фонду охорони навколишнього природного середовища області.

Цього разу першим оглянули полігон твердих побутових відходів, розташований неподалік села Зачепилівка у Новосанжарському районі. На спорудження першої черги цього об’єкта, надзвичайно важливого для збереження чистоти довкілля в райцентрі та навколишніх селах, спрямовано понад 1,3 млн. грн. бюджетних ресурсів, у тому числі — близько 1 млн. — з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища. Полігон здатний вмістити 113 тисяч кубометрів сміття, розрахований на десять років експлуатації. Утім, урочисто відкритий у 2010 році, він так і не запрацював. Адже через відсутність коштів до проекту було внесено зміни, внаслідок чого полігон залишився без електро- та водопостачання, бульдозера для підгортання відходів. Відтак, замовник робіт — Зачепилівська сільрада — не зміг отримати паспорт об’єкта. І хоча представник головного розпорядника коштів — Управління капітального будівництва облдержадміністрації — переконаний, що полігон можна експлуатувати, територіальне управління Держгірпромнагляду, санепідемстанція — іншої думки. А поки що до 20 навантажених сміттєвозів щодня змушені долати шлях із райцентру до старого сміттєзвалища, яке вже переповнене.

Щоб виправити ситуацію, комісія рекомендувала Зачепилівській сільській раді замовити внесення відповідних змін до чинного проекту будівництва полігону та надати запит на фінансування робіт із фонду охорони навколишнього середовища області.

Не менш гостро стоїть питання введення в експлуатацію Козельщинських очисних каналізаційних споруд, на які вже добрий десяток років очікують жителі селища. На виконання будівельних робіт освоєно понад 1,4 млн. грн., з яких 400 тисяч гривень виділено цьогоріч. Придбано електролізер, насоси. Будівельно-монтажні роботи підрядна організація майже закінчила, проте їхня якість та відповідність технологічному процесу очищення стоків викликають сумнів і в замовника, і в депутатів.

З цього приводу голова комісії Тетяна Корост підкреслила персональну відповідальність головних розпорядників коштів, керівників підрядних організацій, представників технічного нагляду за ефективність використання бюджетних коштів, якісне виконання будівельних робіт.

У Кременчуці депутати оглянули центральну станцію перекачки зливових вод, збудовану ще в 60-ті роки минулого століття. Застаріле обладнання з великою потугою відкачує стічні води прямісінько на водну зону центрального міського пляжу.

Не оминули увагою депутати ще один екологічний об’єкт — будівництво берегоукріплення на території навчально-оздоровчого комплексу Кременчуцького педагогічного училища імені А. С. Макаренка, що належить до спільної власності територіальних громад області. Як поінформував начальник управління з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи облдержадміністрації Михайло Андрусенко, на виділені з фонду охорони навколишнього природного середовища області фінансові ресурси виготовлено дві тисячі бетонних блоків, роботи вже розпочато. Планується укріпити 130 метрів берега.

Оскільки сьогодні завершується будівництво та благоустрій території комплексу, поки що єдиного в Україні, голова комісії Тетяна Корост, депутати: Іван Панасенко, Олег Овчар, Анатолій Попельнюх підтримали звернення директора педагогічного училища імені А. С. Макаренка, депутата обласної ради Івана Гальченка про виділення з фонду охорони навколишнього природного середовища області коштів на будівництво пляжу для дітей.

Також учасники засідання ознайомилися зі станом лісонасаджень на території Кременчуцького району, відзначили належний рівень догляду за ними працівниками ДП «Кременчуцьке лісове господарство». Побували депутати й на території міської зони відпочинку біля ставу села Соснівка, що потребує термінового розчищення.

Насамкінець учасники засідання відвідали регіональний ландшафтний парк «Кременчуцькі плавні», територія якого включає лісовий, лучний, водний та прибережно-водний комплекси. Ця унікальна ділянка заплави зберігає рідкісні різновиди рослинного і тваринного світу, та, як зазначили депутати, є казковим місцем природи, гордістю Полтавщини.

Таким чином, «виїзди на природу» дозволяють не лише на власні очі ознайомитися з екологічною проблематикою і уявити масштаби тих чи інших робіт, а й поспілкуватися з керівниками на місцях, вислухати думку громади, почути пропозиції людей, які роками потерпають від близькості до небезпечних об’єктів. Адже останні, як правило, не створені матінкою-природою, а здебільшого є результатом «людського чинника».

 

Полтавська область.