Відгук на статтю Віри Шпильової «Відпустка по-вчительськи» («Голос України» за 12.08.2011)
Навряд чи знайдеться людина, яка не заздрить 56-денній відпустці вчителя! У Союзі я раділа їй, бо могла поїхати на море «дикарем», заплативши рубль за ніч у Судаку, Феодосії чи Форосі. Моєї зарплати — 180 рублів (1987 рік, випускниця інституту) вистачало і на проживання, і на харчування, і на проїзд.
Сьогодні, отримавши відпускні у 25 разів більше, не дозволяю собі такої розкоші.
Прикро, що не можу придбати санаторну путівку навіть у Київській області (профспілкову чекаю три роки), бо придбавши її, мені із сином-студентом доведеться голодувати. Тому він підробляє, а у вихідні відпочиваємо у Гідропарку, де ще не все «прихватизували».
Може, це тільки я така щаслива?
...Моя подруга Галина — вчителька української мови і літератури відпочила безплатно! ... Біля мами... У селі... Бо відпускні витратила на новий диван і на дорогу до рідної неньки. Біля неї вона вгамувала апетит, заготувала на зиму овочі та фрукти із родинного «маєтку» і полікувала свій остеохондроз за допомогою сапки.
Може, ми дві вчительки-невдахи?
...Тетяна викладає математику. Чоловік працює у сусідній школі, виховують двох школярів. Їхній літній відпочинок теж безплатний, бо проводять канікули на власній дачі під Києвом. Левову частку відпускних вони витратили на дитячий одяг.
Найгірша ситуація із відпочинком у моєї колеги Людмили. Її дорослий син живе окремо, чоловік працює водієм. Можна вважати їх родиною середнього статку, яка може собі дозволити відпочинок на морі. Та от біда — хвора мама часто у лікарні і, крім Людмили, за нею немає кому доглядати. Тому її відпустка проходить у лікарняних палатах, на базарі та в аптеках...
Найбільше пощастило моїй колезі Марині. Вона відпочивала на Азовському морі.
Марина самотужки піднімала на ноги двох дітей, які вже заробляють собі на хліб. Тому сьогодні змогла дозволити собі таку розкіш — побути 10 днів у Кирилівці. Платила по 25 гривень за добу господарям будинку та майже 1000 гривень витратила на харчування.
У нашого заступника директора, Олени, чоловік бізнесмен. Вона із ним та дочкою відпочивали в Болгарії.
Десь я вичитала, що тільки кожен п’ятий вчитель може пристойно відпочити.
Та не треба заздрити їм. Буде і на вулиці більшості свято, тобто відпочинок за межами родинного гніздечка...
Валентина ТИМОШКО, вчитель-методист.
Київ.