Сільському голову Яхників Лохвицького району Станіславу Федченку ще у травні місцеві депутати висловили недовіру. Причому рішення було ухвалено майже одноголосно: лише один депутат утримався, решта п’ятнадцятеро підтримали пропозицію про недовіру. Проте «здатися» добровільно голова відмовився і відтоді продовжує виконувати свої обов’язки, хоча справа вже дійшла до того, що депутати навіть конфіскували в нього ключ від службового кабінету.

— Та незважаючи на це, Федченко й досі працює, — розповідає секретар Яхниківської сільської ради Наталія Сердюк. — Він забрав із собою печатку і книгу розпоряджень, тож продовжує підписувати фінансові документи. Ми зверталися з цього приводу по роз’яснення до Центрвиборчкому, де нам чітко пояснили, що сільський голова в разі недовіри більшості депутатів повинен припинити свою роботу з часу винесення відповідного рішення. Однак, як бачите...

За словами Наталії Сердюк, конфлікт між головою та депутатами виник через те, що той прагнув вирішувати все одноосібно (торік Станіслава Федченка вперше обрали сільським головою, до цього він працював директором місцевої школи-інтернату). І лише потім доводив їх «до відома» депутатів. Тим набридло бути статистами. Їхню чашу терпіння переповнило рішення голови «прихистити» у сільському Будинку культури незрозумілу фірму, працівники якої оголосили себе інвесторами і почали агітувати селян передавати їм паї. Власне, земельне питання має тут свою окрему історію, оскільки претендентів на яхниківську землю немало.

У Станіслава Федченка з огляду на ситуацію «своя правда». Він не погоджується з рішенням депутатів висловити йому недовіру і вважає, що останнє слово за громадою: «Мене вона обирала — їй і вирішувати: працюватиму я чи ні!»

Він обурений діями депутатів, які позбавили його можливості працювати в службовому кабінеті: «Коли я прийшов на роботу і побачив великий замок та зірвану табличку на кабінеті, то одразу звернувся до секретаря, яка повинна була, як посадова особа, не допустити подібних дій з боку депутатів. Але досі приймаю людей «на природі», адже звернення продовжують надходити».

Станіслав Федченко вважає, що депутати порушили не лише його права, а й права усієї громади, адже на виборах за нього віддали голоси близько половини яхниківчан. Звісно, чимало цих людей і сьогодні на боці сільського голови, вони ініціювали збір підписів на його підтримку. Однак та сама Наталія Сердюк у розмові з кореспондентом «Голосу України» засвідчила: багатьох людей, які підписалися під тим зверненням, просто одурили, і дехто нібито вже відкликав свої підписи.

Хай там як, а село розділилося на два табори. І кожен наполягає на «своїй правді», апелюючи до закону. Скажімо, в депутатів такий залізний аргумент: «історичне» рішення сесії (як і всі інші) своєчасно надійшло до районної прокуратури, і оскільки та протягом трьох місяців його не опротестувала, то, мовляв, його можна вважати законним. Прокурор Лохвицького району Костянтин Лук’яненко підтвердив, що й справді прокуратура жодних рішень з цього приводу не ухвалювала, але оскільки «депутатське» рішення зачіпає й деякі норми Трудового кодексу, то вирішувати його долю має суд. До речі, С. Федченко уже звернувся до районного суду з відповідним позовом.

А що ж місцева районна влада? Яхниківські депутати вважають, що вона підтримує сільського голову. І справді, на думку голови Лохвицької райради Любові Кірієвської, яку вона висловила агентству «Новини Полтавщини», для недовіри Федченку в депутатів не було жодної мотивації. Але керівник райради підтвердила: «Для нас цей конфлікт — неабиякий головний біль! Хоч ми практично ніяких правових важелів впливу на нього не маємо. Знаємо, що громада підтримує голову... І бачимо, як колотяться депутати...».

Навряд чи така позиція може слугувати компромісом, адже з думкою депутатів теж не можна не рахуватися. Навіть якщо суд відновить Федченка на посаді, то працювати йому знову доведеться з тими ж людьми.

А тим часом жителів Яхників хвилює не лише доля керівного портфеля, а й цілком реальна загроза, що першого вересня може не розпочати роботу початкова школа, під яку переобладнали одне крило дитячого садка. Для цього потрібне відповідне рішення сесії. «Ми не можемо її провести, бо сільський голова, якому висловили на попередній сесії недовіру, забрав печатку та книгу розпоряджень. Він не складає своїх повноважень, як того вимагає законодавство, і через це відкриття нової школи опинилося під загрозою», — скаржаться депутати.

Проте Станіслав Федченко стверджує, що депутати «просто мене шантажують, але я ніколи не допущу, щоб постраждали діти».

 

Полтавська область.