Облаштовуючи зону відпочинку за сотню метрів від берега Чорного моря, чабани із села Червоний Чабан у Каланчацькому районі Херсонщини наштовхнулися на незрозуміле коло блоків з тесаного вапняку, що його майже не було видно під шаром сміття та рідкою грязюкою. Розчистивши ці нашарування, археологи-аматори зрозуміли — споруда являє собою колодязь. Сільські старожили теж пригадали, що, за переказами, колодязь облаштували майже два століття тому за розпорядженням барона Фрідріха фон Фальц-Фейна — родоначальника племінного вівчарства на півдні України. Не-
прямим підтвердженням цього була й виявлена на глибині мідна російська монета, датована 1812 роком.
Хоча колодязь був цікавий і сам по собі, забута криниця виявився цінною знахідкою не тільки для краєзнавців. Коли його розчистили, із дна знову забило джерело з дивовижно чистою та солодкою прісною водою, подібної якій у районі взагалі немає — вона тут переважно солонувата.
Як це загублене у піщаних дюнах джерело знайшли пращури нинішніх селян, досі залишається загадкою. Але тепер про нього вже точно не забудуть. За розпорядженням керівника місцевої агрофірми Віктора Дзяткевича навколо колодязя побудували альтанку та посадили маленький сквер з деревами й декоративними кущами. Тож зелений оазис у степу навколо «колодязя Фальц-Фейна» (так його тепер називають) з видом на море вже став наулюбленішим місцем святкових пікніків для родин з усіх довколишніх сіл.
Фото автора.
Той самий історичний колодязь.