Найбільш затребуваними для дослідників історії Великої Волині є твори письменника, історика, церковного діяча кінця XІX століття, викладача Священного Письма Волинської духовної семінарії у Кременці Миколи Теодоровича. Навіть нині, коли є широкий доступ до всіх відомих архівних збірок, його історично-краєзнавча спадщина не має аналогів. Утім, донедавна його головна п’ятитомна праця «Історично-статистичний опис церков та приходів Волинської єпархії» (1888—1903) збереглася в одиничних екземплярах. Та ось у неї — друге народження: у Рівному здійснено репринтне перевидання другого тому «Історично-статистичного опису церков та приходів Волинської єпархії. Ровенський, Острозький, Дубенський повіти» (1889).
Свого часу Микола Теодорович, відгукнувшись на пропозицію Волинської духовної семінарії щодо складання «Пам’ятної книги» парафій єпархії, може, й не усвідомлював, наскільки потрібною виявиться його творча спадщина для майбутніх поколінь. Тоді, здавалося, це була рутинна робота із систематизації архівних, церковно-приходських даних. А нині це своєрідна історична енциклопедія, без якої у волинознавстві не обійдеться жоден дослідник.
Перші напрацювання до «Історично-статистичного опису церков та приходів Волинської єпархії» стосуються 1886 року. Знайомлячись із статистичними відомостями благочинних, архівом Консисторії, документами «Архива Юго-Западной России», Теодорович почав створювати не просто зшиток документів, а доволі читабельні, цікаві за фактажем та глибокі за змістом книги, в яких додатками до коротких клірових описів були різноманітні історичні тексти, документи, свідчення священиків, легенди, княжі та царські укази тощо. Так з’явилася, по суті, академічна праця з описами 1477 приходів і церков 10 волинських повітів. Перед тим, як стати книгою, ця праця друкувалась у «Волинських єпархіальних відомостях».
За радянської влади всі духовні витоки із праць Миколи Теодоровича вихолощувалися. В офіційну «Історію міст та сіл Рівненської області» (1973) фактично жодного посилання із Теодоровича про церкви, приходи, релігійні пам’ятки, реліквії не внесено. Є лише трохи цитат про могильники, перші згадки сіл, судові акти...
До наших днів дійшло мало історичних фоліантів Теодоровича. Так, «Історично-статистичного опису церков та приходів Волинської єпархії» на Рівненщині залишилося кілька примірників. Один із них — у Архієпископа Рівненського та Острозького Варфоломія, він і благословив рівненських меценатів Руслана Міненка та Святослава Антонюка на репринтне видання другого тому п’ятитомника «Історично-статистичний опис церков та приходів Волинської єпархії. Ровенський, Острозький, Дубенський повіти» тиражем у 1600 примірників. Презентація перевиданої книги відбулась у Рівненському обласному краєзнавчому музеї.
 
Рівненська область.
На знімку: такою була книга Теодоровича у 1889 році, такою ж вийшла через 122 роки.
Фото автора.