«Картка киянина»: рано чи пізно отримають, пережити б черги та ажіотаж
 
«Картка киянина» стала топ-темою несхвальних розмов серед пенсіонерів, вимушених гаяти час у довжелезних чергах у райуправліннях соцзахисту. Спочатку, як грім серед ясного неба, 8 жовтня пільговиків перестали пускати в підземку, вимагаючи «картку киянина» згідно з новими правилами проїзду і рішенням Київради. Відтак, частина пільговиків більше не зможе їздити в метро за посвідченнями. Та після кількох днів скандалів (адже для більшості це стало великою несподіванкою) домовилися, що до 9 листопада пробачатимуть її відсутність.
 
«Я дізналася про картку, коли сусідку не пустили в метро за пенсійним посвідченням, — каже Ніна Г. в коридорі соцзабезу Святошинського району. — Щодня моніторю Інтернет, слухаю новини, але про команду «не пущать» у метро без «картки киянина» дізналася постфактум. А в районному відділенні соцзахисту побачила довжелезну чергу і... відчула сморід закіптюженого «совка»: тиснява, задуха, обідрані стіни, ксерокс через два квартали, години в черзі...»
Люди не панікували, не скандалили — чемно чекали, хоча вже не молоді і не здорові. Служби працюють з 8.00 до 20.00 без перерви. Але влада Києва не інформувала належним чином — звідси й такий ажіотаж. Наступного дня о 6.00 у соцзабезах було майже по 500 осіб.
А могли ж протягом місяця вручати в метро інформаційні листівки щодо нововведення та порядку отримання картки, зробити примітивний рекламний ролик на телебаченні й радіо. Інформаційну кампанію було б виграно, і кияни вчасно б усе зробили.
Тим часом чиновники стверджують протилежне: інформування було. Адже картку почали впроваджувати ще з травня 2012 року. Кажуть, видзвонювали, вмовляли. Та люди масово прийшли до соцслужб тільки тоді, коли в метро не пустили.
Черги й колотнеча затьмарили добрі наміри Київради: 4 жовтня надали право безплатно користуватися метро тим, хто за законодавством такої пільги не має, але вкрай потребує. Це понад 80 тисяч непрацюючих людей, які доглядають за дітьми-інвалідами, хто не має права на пенсію (бо не відпрацьовано стаж) або отримує соціальну допомогу замість пенсії, один з батьків з багатодітної сім’ї та інші. Всім їм треба також оформити «картку киянина».
Хоча й надалі безплатно за посвідченнями їздитимуть ветерани війни і праці, діти війни та інші законні пільговики, з якої області вони б не прибули. Проте якщо пенсіонер — не киянин і не має жодних пільг, він не зможе задарма скористатися метро.
Виокремити киян вирішили у КМДА через те, що метро сьогодні збиткове. Це нововведення дасть змогу визначити точну кількість пільговиків у підземці, щоб контролювати відшкодування пільг. Кажуть, введення такого контролю в інших країнах дало змогу збільшити доходи метрополітену на 10—15%.
Водночас киян обурило те, що їхнє пенсійне посвідчення — не аргумент, адже в кожному вказано місце видачі й район. Цього було б досить. Усіх пенсіонерів внесено в реєстр, є пенсійні списки в кожному районі — можна було виготовити картки і роздати їх без черг.
— Яких заходів вживаєте, щоб уникнути черг? — запитую у в. о. начальника управління праці та соцзахисту Святошинського району Людмили Рухайло.
— Нині такого ажіотажу, який був минулого тижня, немає, — розповідає Людмила Миколаївна. — Паніка, страшний наплив людей по 400 осіб були два-три дні. Сьогодні з 8.00 було чоловік 20, усі сидять, не панікують. П’ять наших працівників прийняли документи вже від двох тисяч киян, чекаємо ще на 10 тисяч. Дідусів, які не можуть вистояти в черзі (у когось астма, хтось знервований), оформляємо без черги.
— Чи може скористатися карткою злодій, який вкрав її у неуважного старенького?
— Ні. Адже на картці є фото і щотижня в метро влаштовують перевірки з воєнізованою охороною.
Днями в управлінні метрополітену відкрили кабінет з оформлення і видачі картки безпосередньо на станції метро «Політехнічний інститут» (на знімку). Там записують людей у чергу і повідомляють, коли принести документи, а потім — забрати готову картку.
Виготовляють картку за рахунок міського бюджету, тож, якщо її буде втрачено, доведеться заплатити 45 грн. Чекати на картку з банку — не менше 10 днів. Часу дали до 9 листопада. Проте знайома пенсіонерка змогла записатися на прийом лише на 27 листопада. Ще два тижні — на виготовлення. Схоже, багато пенсіонерів певний час їздитимуть у метро за власний кошт...
До речі, окрім безплатного проїзду в транспорті, картка дає знижки в аптеках, деяких магазинах на соціальні товари. У чергах гірко жартують: коли купляєш в аптеці «зеленку» — то знижка є, а коли лягаєш у лікарню і маєш придбати ліки, шприци, системи, марлю, бинти, халати, простирадла — то за повну вартість.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.