У Луганській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Горького презентовано книжку «Готель «Україна» («Жовтень»). Це перше видання із серії «Історія Луганського будинку». Книжку зустріли з великим інтересом. І ось чому.

Будівля готелю, мабуть, найцікавіша й найунікальніша споруда Луганська. Його готичний стиль не поєднується із традиційною архітектурою Донбасу радянського періоду й привертає увагу якоюсь загадковістю. Міфів про це ходить багато. Кажуть, що готель будували німці. До того ж одні впевнені, що це були полонені німці, інші — що його зводили фашисти, які захопили місто, бо мали намір тут надовго облаштуватися. Історичні дані відрізняються навіть у фахівців. Відомий луганський історик Борис Локотош у своїй книжці «Нариси історії Луганська» стверджує, що «будівля готелю «Жовтень» своїм стилем зобов’язана полоненому німецькому архітекторові й складена після війни по цеглинці військовополоненими німцями в ім’я хоча б тієї спокути своєї провини за скоєне в нашій країні». Директор музею історії й культури міста Луганська Ольга Приколота підтверджує:

— Так, справді, на її будівництві використовувалася праця полонених німців, які перебували на території міста після війни.

Але Ольга Приколота наголошує на тому, що німці виконували лише чорну роботу.

— Весь архітектурний нагляд і художнє оформлення виконували тільки наші фахівці, — стверджує вона. — Жодної творчої думки з боку німців тут не було. Готель почали будувати одразу після закінчення війни, а в п’ятдесят другому році повністю ввели в експлуатацію. Він повинен був називатися «Москва», але оскільки його відкривали напередодні свята Жовтня, то в останній момент було вирішено назвати «Жовтень». А щоб якось зв’язати її з регіоном, ресторан, розташований на першому поверсі, назвали «Україна». Мурування, що його не обізнані в архітектурі люди приймають за готику або козацьке бароко, нічого спільного з цим не має. Це не класика, а імітація Кремлівської стіни з годин-никами, як на Спаській вежі.

У своїй книжці Ганна Драй і Наталя Морозова-Мавроді розставили крапки над «і», зібравши справжню історію готелю. Вони стверджують, що архітектор споруди —    Йосип Каракіс. Він був справжньою легендою української архітектури XX століття. До речі, за готель «Жовтень» у Луганську Йосипа Юлійовича було обвинувачено в українському буржуазному націоналізмі, а через якийсь час — у космополітизмі, архітектурним варіантом котрого виступає конструктивізм.

Над книжкою працювали два з половиною роки. Авторам удалося зв’язатися з родичами Каракіса. Від Ірми, дочки архітектора, Наталя і Ганна одержали унікальні фотографії, ексклюзивний матеріал, який підтверджує авторство проекту луганського готелю українського архітектора.

 

Луганськ.

Готель «Жовтень» (сьогодні — «Україна»).