Знизити споживання природного газу в комунальному секторі й житловому фонді вдвічі — таке завдання поставила перед регіоном на найближчі п’ять років влада Дніпропетровщини. Для його вирішення вона розраховує на допомогу міжнародних організацій і місцевого населення.
Як розповіли «Голосу України» в обласній раді, одним із перших кроків у реалізації завдання стало підписання Меморандуму між обласною радою і проектом USAІD «Муніципальна енергетична реформа в Україні» (на знімку). Основними напрямами спільної діяльності повинні стати робота в сфері енергоефективності та енергозбереження, впровадження відновних джерел енергії і зменшення викидів парникових газів.
Реалізація проекту коштуватиме майже двісті мільярдів гривень: це до тридцяти річних бюджетів області. Але влада регіону пропонує залучити до цієї справи громадськість. Участь городян полягає в співфінансуванні на рівні 20 відсотків від вартості програми.

Найважливіше — навчитися заощаджувати
Протягом чотирьох років проект надаватиме регіону допомогу в залученні інвестицій від міжнародних фінансових організацій, комерційних банків і приватних інвесторів у проекти з енергоефективності й відновних джерел енергії. Міста Дніпропетровщини отримають технічну допомогу з розробки планів сталого енергетичного розвитку. Більшість міст взяли на себе зобов’язання до 2020 року на 20 відсотків скоротити викиди CO2, а також замінити природний газ альтернативними й відновними джерелами енергії.
На думку директора проекту Вільяма Такера, одним із першочергових завдань для України є здобуття енергетичної незалежності. Це означає зменшення частки природного газу в енергетичному балансі країни.
Вільям Такер уважає другий спосіб перспективнішим, але таким, що потребує значних інвестицій. А перший нині для країни найдієвіший та економічно прийнятніший, оскільки базується на знаннях громадян щодо простих, але діючих методів енергозбереження.
До рад експертів варто дослухатися
Експерти USAІD розповіли, як за допомогою простих маніпуляцій зберегти тепло у своєму будинку:
— елементарні заходи щодо теплоізоляції (заклеювання вікон, утеплення дверей тощо) дадуть змогу підвищити температуру на 4—5 градусів. Третина всього тепла йде з будинку через щілини й отвори у дверях;
— оскільки вентиляційні отвори не можна закрити наглухо, можна обладнати їх спеціальними дверцятами або шматочком картону. Такий захід дасть змогу підвищити температуру на 5—7 градусів;
— вимикати вентилятори після того, як вони виконають свою роботу;
— у разі недостатнього нагрівання в батареях можуть утворюватися повітряні пробки. Необхідно відкрити краник батареї і спустити воду;
— декоративні панелі на батареях поглинають до 20 відсотків тепла кімнати. Крім того, тепловіддача батарей, розміщених у нішах, на 10 відсотків менше, ніж у тих, що виступають у кімнати. Краще виключити декор на батареях і не ховати їх у ніші;
— покритий фольгою теплозахисний екран, розміщений між стіною і батареєю, дасть змогу підвищити тепловіддачу радіатора на 20 відсотків;
— установка батареї із гладкою поверхнею забезпечить підвищення тепловіддачі на 10 відсотків. Батарея темно-коричневого кольору підвищує тепловіддачу ще на 10 відсотків;
— штори, що закривають батарею, перенаправляють майже 20 відсотків тепла на обігрів стін. У холодний час краще використовувати штори, які не закривають радіатори;
— взимку через скло губиться 10—14 відсотків тепла. Закриваючи шибки на ніч, можна зберегти тепло в кімнаті;
— тепловтрати через вхідні двері й розбиті шибки в під’їздах становлять майже 5—15 відсотків.
Загальні витрати й дохід
— Ми починаємо активну комунікаційну програму з підтримки мешканців області в питаннях енергоефективності. Вона міститиме в собі інформацію про те, що можна зробити у квартирі й будинку без особливих витрат, — зазначив під час підписання Меморандуму голова облради Євген Удод. — Також знайомимо громадян з можливостями й умовами участі в конкурсах не тільки облради, а й різних фондів, донорських та інших організацій.
За останні два роки в рамках обласного конкурсу міні-проектів енергоефективності облрада реалізувала майже триста ініціатив мешканців з енергоефективності та енергозбереження. Завдяки реалізації різних заходів громадянам вдається заощаджувати до 40 відсотків тепла. Так, у ЖБК №239 і №248 Ленінського району Дніпропетровська за підтримки обласної ради жителі замінили старі вікна в під’їздах на енергозберігаючі. Загальний бюджет проектів — майже 140 тисяч гривень.
У ЖБК №363 у Самарському районі обласного центру мешканці вдосконалили систему освітлення місць загального користування. Було встановлено енергозберігаючі світильники, систему автоматичного управління освітленням будинку, зношені електричні кабелі замінено на нові. На це потрібно було майже 76 тисяч гривень, з яких п’ятдесят тисяч виділила облрада. Унаслідок удалося добитися економії 70—80 відсотків електроенергії.
Енергозберігаючу систему освітлення вартістю 135 тисяч гривень встановили на головній вулиці села Широчани Апостолівського району. Автономна система використовує сонячні фотоелектричні модулі. Світильники, які встановлено на вулиці, працюють від сонячної енергії. Енергія накопичується в акумуляторах протягом дня, а з настанням темряви, живить лампи ліхтарів.
 
Дніпропетровська область.
Точка зору
— Є два ефективні способи досягти цієї мети: скоротити енергоспоживання в житловому секторі завдяки знанням та економії громадян, — зазначив експерт. — Другий спосіб: заміщення традиційного палива альтернативними видами, тобто біомасою — соломою, пелетами, продуктами переробки енергетичних рослин.