У комунальному секторі влада обіцяє вже нинішнього року впровадити систему моніторингу споживання енергоресурсів. Як показав світовий досвід, установлення постійного контролю дає змогу без залучення інвестицій знизити витрати на 5—7 відсотків. Як пілотні з більш як півтори тисяч об’єктів обласної власності вибрали триста будинків, що споживають значну кількість енергоресурсів.
Потреба в такому моніторингу очевидна: лише торік на етапі транспортування тепла від генератора до споживача область втратила майже чверть мільярда кубометрів газу. Сума втрат становила 80 мільйонів доларів США.
Утім, поряд з роботою зі скорочення енергоспоживання в регіоні займаються й питаннями заміни природного газу. Так, для модернізації котелень і переведення їх на альтернативні джерела енергії — пелеты — уклали угоду між обласним комунальним підприємством «Дніпротеплоенерго» і Міжнародним банком реконструкції та розвитку про надання кредиту в розмірі 22 мільйони доларів.
Фото та інфографіка прес-служби облради.
До речі
Як повідомили «Голосу України» у прокуратурі Дніпропетровська, розпочато кримінальне провадження стосовно службових осіб комунального підприємства теплоенергетики. Їм інкримінується службова недбалість, що спричинило тяжкі наслідки (ч. 2 ст. 367 КК України).
— Зазначені особи під час визначення різниці в тарифах, які підлягають бюджетному відшкодуванню, безпідставно й без проведення відповідних випробувань теплових мереж завищили коефіцієнт втрат теплової енергії в мережі. За це з державного бюджету підприємству було зайве виділено майже 2,4 мільйона гривень, чим завдано збитків державі на таку суму.
Цифра
Сьогодні втрати на етапі теплогенерації становлять 15 відсотків, у тепломережах — 15—25 і на об’єктах—споживачах комунального й житлового фондів — 30—45 відсотків. Торік область спожила до 830 мільйонів куб. м газу на загальну суму 273,8 мільйона доларів США. Безповоротні втрати на етапі теплогенерації й транспортування становили майже третину.