156 законопроектів опрацьовується в Комітеті Верховної Ради з питань економічної політики. Зокрема, у змінах до Закону «Про особливості приватизації об’єктів незавершеного будівництва» передбачено, що вартість об’єкта на аукціоні, за конкурсом або для передачі до статутного фонду господарського товариства як внеску держави з наступною приватизацією визначається на підставі даних балансу без урахування суми індексації вартості. У разі відсутності необхідних документів початкова ціна продажу встановлюватиметься шляхом проведення незалежної оцінки.
Проект Закону «Про комунальну власність в Україні» визначає відповідальність власників майна та створених ними юридичних осіб за своїми зобов’язаннями. Крім того, документ розділяє на дві групи об’єктів права спільної власності територіальних громад, які мають різний правовий режим. До першої — відносяться споруди, які перебувають в управлінні районних та обласних рад; до другої — об’єкти права комунальної та приватної власності, а також кошти місцевих бюджетів, які за рішенням відповідних органів місцевого самоврядування, суб’єктів підприємницької діяльності об’єднуються на договірних засадах для виконання спільних завдань.
Законопроектом «Про аукціони» передбачено укладання договору під час оголошення переможця, що зменшить ймовірність виникнення спорів. Зокрема, щодо «скасування» або «визнання недійсним» самого аукціону чи протоколу про його проведення тощо. Також у документі приділено увагу забезпеченню максимальної конкуренції на аукціоні, прозорості його проведення, стійкості становища покупця (наймача, орендаря майна) та розширенню кола об’єктів, що можуть продаватися або віддаватися в оренду.
У змінах до проекту Закону «Про здійснення державних закупівель» пропонується уточнити систему електронних торгів, запровадити відповідний майданчик — сукупність технічного обладнання, програмного забезпечення та організаційних заходів, що проводяться за процедурою електронних реверсивних аукціонів.
Вл. інф.