Донецька обласна рада обрала нового голову — 43-річного Андрія Федорука. До бюлетенів для голосування було внесено єдину кандидатуру. Із листопада минулого року Андрій Федорук обіймав посаду заступника голови обласної ради.

Попередня кар’єра новообраного голови не була пов’язана із політикою чи органами місцевого самоврядування. Уродженець Волині, Федорук закінчив Сумське вище артилерійське командне училище та Національну юридичну академію імені Я. Мудрого (Харків), де здобув фах правознавця. До обласної ради за списком Партії регіонів новообраний голова пройшов торік як топ-менеджер компанії «Менеджмент Ассетс Компані» («МАКО») — великої будівельної фірми, яка належить старшому сину Президента України Олександру Януковичу.

Відповідаючи на запитання журналістів про теперішні свої зв’язки із родиною глави держави, керівник області зазначив, що після обрання заступником голови облради припинив співробітництво із корпорацією. «Фінансових зобов’язань та інших бізнес-інтересів із «МАКО» у мене немає. Я перейшов на роботу до обласної ради і повністю працюю тут. Із Олександром Януковичем підтримую людські стосунки, коли є час — проводимо зустрічі. Але головним чином по телефону спілкуємося. В подальшому особисті стосунки на політичне життя регіону, роботу облради не впливатимуть».

Новий голова облради сформулював чотири пріоритети, на яких планує зосередитися: створення умов для безпечної життєдіяльності населення, розвиток високотехнологічного виробництва та залучення інвестицій, забезпечення продовольчої безпеки та розвиток інфраструктури агропромислової галузі, комплексний розвиток місцевого самоврядування. Зокрема, Андрій Федорук звернув увагу на проблему ефективної системи водопостачання, від якої напряму залежить якість питної води та здоров’я населення. Стурбованість голови викликають і небезпечні відходи хімічних виробництв, які зосереджені в області, а також негативні наслідки діяльності вугільних підприємств — підтоплення територій та аварійний стан будинків.