Відомий художник-портретист Василь Андрійович ТРОПІНІН (на авто-портреті внизу) помер у травні 1857-го у 81 рік. До 1823-го (тобто до 47 років!) він був кріпаком графа Іраклія Моркова і жив здебільшого в Україні у селі Кукавка (тепер Могилів-Подільського району Вінницької області).

Скільки Василь себе пам’ятав, стільки він малював. Одного разу картина так сподобалася графу, що той зласкавився: 

«Проси, що хочеш!». «Учитися хочу, пане!». «О, це добре! Будеш учитися». 

І віддав Тропініна в науку до відомого у Петербурзі... кондитера. Крім того, Василь відвідував безплатні класи малювання в Академії мистецтв, а з 1799 року навчався там як «сторонній учень». Проживаючи на Поділлі, Тропінін був і кухарем, і лакеєм, і художником. Він створив декілька портретів українських селян. У 1818-му Василь Тропінін, супроводжуючи графа, відвідав Кам’янець, у фортеці намалював одного з в’язнів. Учені вважають, що «Портрет українця середнього віку» є зображенням Кармелюка (на репродукції праворуч).

Також Василь Андрійович спроектував і розписав церкву в Кукавці. Саме в цій церкві у 1807 році він був обвінчаний із вільною селянкою Ганною Катіною, яка не побоялася вийти заміж за кріпака. Невдовзі знайшовся у них син   Аркадій.

Наступні роки були пов’язані з Москвою. Тут Василь Тропінін зробив портрети Івана Айвазовського, Карла Брюллова, Олександра Пушкіна... Кажуть, він змалював буквально всю Москву, виконав три тисячі портретів! Тут 47-річний художник отримав вільну. Але яку!.. Його 15-річний син залишався кріпаком графа Моркова!

Наступного року за «Портрет К. Леберехта» Василь Тропінін отримав звання академіка портретного живопису. Без перестану малював, давав безплатні уроки здібним дітям. На душі ж у нього була зима: померла його кохана Ганнушка, а Аркадій залишався у рабстві. Так і не побачив Василь Андрійович сина вільним...

 

Запоріжжя.

Фото з архіву.

Портрет сина Аркадія (1818).