Уже багато років поспіль о цій порі письменники, художники та інші творчі люди збираються у селі Малий Перевіз Шишацького району — в день народження видатного письменника Володимира Короленка. Тут, на колишньому хуторі Хатки, — дача письменника, де він працював і відпочивав.
Ось і 158-му річницю від дня народження письменника відзначили культурно-мистецьким святом. Місцеві артисти, співаки з Полтави, шанувальники письменника з інших областей, видавці, народні майстри порадували гостей своєю творчістю. Згадували Володимира Галактіоновича, його життя, пов’язане з цим краєм.
...В. Короленко збудував цю дачу 1905 року й до 1919 року кожне літо проводив тут із сім’єю. В Хатках добре відпочивалося, і, за свідченням самого письменника, добре й працювалося. Після смерті Володимира Галактіоновича дача ледве не загинула, однак тутешні жителі, що шанобливо ставилися до письменника, охороняли і зберігали її. Був час, коли з «дачництвом» почали боротися і на державному рівні, але тоді виручили харківські художники, які любили працювати в цих мальовничих краях. Дачу передали Харківському художньому інституту для студентської практики та літнього відпочинку викладачів. 1960 року тут було навіть відкрито літературно-меморіальну кімнату-музей. Були плани облаштувати й картинну галерею. Однак приміщення ніхто не ремонтував, і з часом воно перетворилася на руїну.
1996 року вирішено створити тут ландшафтний заказник «Короленкова дача». А за відтворення дачі взявся керівник місцевого господарства «Агроекологія» Герой України Семен Антонець і попри всі перепони взяв будівництво під своє крило. 26 липня 2003 року на честь 150-річчя письменника відреставровану садибу було урочисто відкрито. Відтоді її охоче відвідують шанувальники творчості Короленка й туристи з усіх усюд, бо місця тут справді чудові. В цих краях знімав свої кращі стрічки Олександр Довженко. А особливо їх люблять художники, не лише українські. Так, минулого року в сусідніх Шишаках придбав садибу відомий російський художник Нікас Сафронов.
А Семен Антонець став одним із перших лауреатів премії імені Володимира Короленка — за вагомий внесок у відродження улюбленого місця письменника.
Полтавська область.
Квіти до пам’ятника В. Короленку.
Фото автора.