Саме стільки часу сільські голови з Вінниччини знайомилися з досвідом роботи сусідів — територіальної громади села Гриців Шепетівського району на Хмельниччині. Спілкування виявилося таким цікавим, що замість трьох запланованих годин тривало удвічі довше.

— Реалізація проектів для конкретних соціальних і вікових груп є найефективнішим методом розв’язання проблем територіальної громади

«Бібліоміст» — інтернет для всього села

Сільські голови, депутати місцевих та обласної рад з Вінниччини під час вивчення досвіду розв’язання проблем у територіальній громаді села Гриців на Хмельниччині звернули увагу на те, що їхні сусіди працюють конкретно з різними групами людей.

— Депутати в селі Гриців зробили акцент на врахуванні першочергових потреб різних соціальних та вікових груп свого населеного пункту, — каже депутат Вінницької облради Світлана Сулімова, яка очолювала делегацію вінничан у складі 15 осіб. — Ми переконалися, що такий підхід дає можливість, по-перше, чітко окреслити проблеми, що хвилюють, як кажуть, малих і старих, а по-друге, диференційовано вирішувати їх.

Гостей ознайомили, як територіальна громада у Грицеві вирішує окремі проекти. Один з них стосується утвердження здорового способу життя. В документі передбачено заходи як для малюків з дитсадка, так і для дорослих, зокрема, тих, хто схильний до ганебних звичок. Завдяки успішній реалізації ще одного проекту, що має назву «Бібліоміст», на базі сільської бібліотеки створено інформаційно-культурний центр з доступом до мережі Інтернет. Проблему безробіття частково вдалося розв’язати за рахунок розвитку «зеленого туризму». Цією справою тут займаються уже не один рік. Наскільки вміло вона організована, гості переконалися під час відвідання декількох агросадиб. Мають у Грицеві торговельно-розважальний центр. А для діток з фізичними вадами створили реабілітаційний центр.

Облради стануть партнерами

Вінничани звернули увагу ще на одну деталь: депутатам сільради активно допомагають члени створеної громадської організації «Асоціація відродження Грицева». У такий спосіб залучають жителів села до вирішення наболілих питань, а також впливу громади на прийняття владою відповідних рішень.

—У нас також з’явилися перші громадські організації в деяких селах, — каже Світлана Сулімова. — Наприклад, у делегації є представники двох таких організацій — із села Іванів Калинівського району, вона має назву «Перспективна громада», та села Селище Тиврівського району, там назва однойменна з назвою села. Побувавши у Грицеві, ще раз переконалися, що такі організації вкрай потрібно мати в кожній громаді. Насамперед для вирішення питань поліпшення добробуту жителів громади. Неспроста в народі мовиться, що громада — великий чоловік. Так воно є насправді, коли за діло береться більшість.

Поїздку до сусідів для вінничан організували у рамках проекту «Сприяння розвитку сільських громад Вінниччини через стратегічне планування та підтримку місцевих ініціатив», за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США. Крім корисної інформації, яку буде використано при складанні планів розвитку територіальних громад, учасники отримали інформаційно-методичні матеріали.

— Ми ще й досягли попередніх домовленостей про укладення в подальшому договору про співпрацю між обласними радами наших регіонів, — каже насамкінець Світлана Сулімова.

Вінницька область.