У Києві, під стінами Міністерства освіти і науки студенти і випускники коледжів протестували проти внесення поправок до закону «Про вищу освіту». Зокрема, у його новій редакції відсутні рівні молодший спеціаліст та спеціаліст. До того ж коледжі опиняються поза системою вищих навчальних закладів, і їхнім студентам, які раніше мали право після отримання диплома вступати на другий чи третій курс вишу за результатами внутрішніх іспитів, тепер доведеться складати тести ЗНО.

Серед протестувальників чимало студентів торговельно-економічного коледжу Київського національного торговельно-економічного університету. Як зазначає другокурсниця Олена — міністерські новації їй незрозумілі. Вона переконана, що коледжі тепер взагалі зникнуть. Побоювання студентки поділяє і заступник директора цього коледжу з навчально-виховної роботи Галина Сухова. Вона підкреслює, що стара система була ефективною і цілком влаштовувала студентів, бо ті, хто добре навчався, знали, що продовжать навчання у виші.

Тим часом, до редакції зателефонувала мати однієї із студенток, яка повідомила, що дітей, серед яких було чимало і неповнолітніх, вивели на мітинг саме керівники навчальних закладів.

Голова Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Лілія Гриневич каже, що новації сприятимуть підвищенню рівня якості знань і наближають систему освіти до європейських стандартів.

Наприклад, освітньо-кваліфікаційний рівень «молодший спеціаліст» надаватимуть профтехучилища, як це є у всіх країнах. «Звичайно, люди мають бути готові до будь-яких реформ», — зазначає вона.

Після акції протесту відбулися перемовини з активістами, було досягнуто розуміння з проблемних питань та прийнято спільне рішення МОН і студентства.