На сесії Рівненської обласної ради минулої п’ятниці під час розгляду питання «Про Звернення Рівненської обласної ради до Кабінету Міністрів України та Верховної Ради України з приводу прийняття Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2011 рік» опозиція наполягала, щоб згадане звернення адресувати ще й Президентові. Однак більшість не підтримала такої поправки. Запрошені на сесію журналісти знизували плечима: мовляв, шила в мішку не втаїш, тож глава держави все одно через ЗМІ дізнається про цю проблему.
Що стосується самого тексту проголосованого звернення до Кабміну і парламенту, то в ньому «Рівненська обласна рада висловлює свою стурбованість прийняттям вказаного Закону. Адже відповідно до ст. 22 Конституції України дотримання прав і свобод людини і громадянина гарантуються державою і не можуть бути скасовані. Під час прийняття нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод.
Так, ст. 39 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» передбачена доплата громадянам, які працюють на території радіоактивного забруднення; ст. 50 — додаткова пенсія за шкоду, заподіяну здоров’ю особам, віднесеним до категорії І; ст. 51 — додаткова пенсія за шкоду, заподіяну здоров’ю особам, віднесеним до категорій ІІ, ІІІ, ІV; ст. 52 — щомісячна компенсація сім’ям за втрату годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи; ст. 54 — державна пенсія особам, віднесеним до категорії І та у зв’язку із втратою годувальника.
Ст. 6 Закону «Про соціальний захист дітей війни» встановлена державна соціальна підтримка дітей війни.
Відповідно до ст. 14, 22, 37 та ч.3 ст. 43 Закону «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» передбачені мінімальний розмір пенсії за вислугу років, мінімальні розміри пенсій у разі втрати годувальника.
Вказані соціальні виплати не можуть бути поставлені у залежність від рішень Кабміну та наявності чи відсутності коштів у Пенсійному фонді, адже вони передбачені раніше прийнятими законами», — вважають депутати Рівненської обласної ради.
З огляду на зазначене, Рівненська обласна рада просить Кабінет Міністрів та Верховну Раду вжити рішучих заходів щодо недопущення зменшення у 2011 році обсягів фінансування соціальних гарантій громадян України та забезпечити здійснення соціальних виплат у повному обсязі.
 
Рівне.