На порядку денному чергової сесії Хустської райради — звіт районної держадміністрації про виконання делегованих радою повноважень, стан автомобільних доріг, виконання програм розвитку агропромислового комплексу, а також забезпечення послугами зв’язку та мережею Інтернет сіл району. Серед рішень — і клопотання про відкриття нового міжнародного пункту пропуску на українсько-румунському кордоні.
Звітував голова РДА Федір Турчин. За перше півріччя загальний фонд районного бюджету виконано на 108,5 відсотка. Перевиконано і бюджет розвитку — майже на 10 відсотків. Щодо інвестицій, то за перший квартал залучено буквально мізерні кошти. Нижчий від середньообласного — і рівень зарплати — всього 1596 гривень. Над проблемними показниками пообіцяв у майбутньому працювати керівник району. Загалом депутати визнали роботу голови адміністрації задовільною.
Щодо забезпечення послугами зв’язку та мережею Інтернет сіл району — тут працює 27 АТС, в тому числі 4 цифрові. Лише кожна третя родина забезпечена стаціонарним телефоном. Доступ до Інтернету надається лише в двох селах — Вишкове та Рокосове. Критично оцінили депутати і стан автомобільних доріг. Йшлося про те, що дорожники подекуди зволікають з проведенням ремонтів.
Районна рада також висловилася за відкриття міжнародного пункту пропуску «Яблунівка—Гута» на українсько-румунському кордоні. Сесією прийнято клопотання до ОДА та обласної ради порушити перед урядом це питання.
— Обласна влада підтримує цей проект, адже він у першу чергу сприятиме розвитку транскордонного співробітництва і добросусідських відносин, — сказав голова облради Іван Балога.
Щодо стану доріг, то голова обласної ради відзначив, що нема району, громада якого б була задоволена якістю дорожньої інфраструктури. З боку дорожників були обіцянки, що ремонт буде зроблено вчасно і якісно. Однак цього поки що не зроблено. Придорожня інфраструктура, за яку теж відповідають дорожники, — занедбана. Голова облради навів приклад, як дешево і якісно можна оновити шляхи. «Створене у Сваляві міськрадою комунальне підприємство ремонтує дорожнє покриття вдвічі дешевше, аніж це роблять дорожні служби області. Відтак місто розраховує відновити вдвічі більше доріг, ніж планували шляховики».
Також Іван Балога розповів про позицію обласної влади щодо підходу в утилізації твердих побутових відходів. Як відомо, сьогодні на Закарпатті працює потужна австрійська компанія АВЕ, яка налагодила збір сміття в містах Мукачеве, Хуст, Виноградівському районі. Інвестор планує, повідомили «Голосу України» у прес-службі облради, «очистити» обласний центр, Ужгородський, Іршавський, а також Хустський райони. Одне слово, депутати хочуть модернізації всього господарства району, прагнуть, щоб їхні обранці жили по-сучасному й комфортно.
Василь НИТКА.
 Закарпатская область.