У Чернігові презентовано документальний серіал «Європейські традиції міського самоврядування в Україні: магістрат—дума—рада», створений Сіверським інститутом регіональних досліджень за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».
«Мовою кіно ми спробували показати одну з тих європейських традицій, яка є також українською: самоврядування як інституція взаємин влади і громадянина, — зазначив автор та ведучий фільму Володимир Бойко. — Звичайно, з виходом на проблеми сучасності, такі, як централізація фінансів, стан комунального господарства, кадрового забезпечення... Зйомки походили у вісімнадцяти містах, а саме: в Києві, Острозі, Луцьку, Львові, Івано-Франківську, Коломиї, Чернівцях, Кам’янці-Подільському, Одесі, Миколаєві, Херсоні, Запоріжжі, Дніпропетровську, Полтаві, Харкові, Ніжині, Чернігові, Любечі. Тобто задіяно різні регіони України — від сходу до заходу, з півночі на південь. Автори намагалися відповісти за запитання, що нас робить європейцями не лише за географічною приналежністю і чому самоврядування й досі вважається найефективнішим способом управління на місцях».
«Коли держава не знала, як розв’язати ту чи ту проблему, був перевірений століттями спосіб — краще не втручатися і дати змогу людям самим знайти вихід із ситуації. Найбільш прилаштованим для такого варіанта виявилося самоврядування», — поділився своїми думками автор сценарію професор Сергій Лепявко.
У документальному серіалі глядачі побачать інтерв’ю з професором Наталією Яковенко, директором центру українських досліджень Інституту Європи Російської академії наук Віктором Мироненком, директором Інституту Кеннана Міжнародного дослідницького центру імені Вудро Вільсона Блером Рублом, начальником Головного управління державної служби України Тимофієм Мотренком та багатьма іншими відомими фахівцями.
Незабаром стрічку, створену в Чернігові, можна буде побачити на загальноукраїнських телеканалах, за допомогою компакт-дисків — через мережі центрів перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів і центрів європейської інформації, а також в Інтернеті.