Російська Федерація переглянула вимогу щодо погашення НАК «Нафтогаз України» боргу за газ, спожитий Україною у листопаді-грудні минулого року.

Глава Міненерго РФ Олександр Новак повідомив, що російська сторона пропонує Україні сплатити перший транш газового боргу обсягом 1,454 мільярда доларів США до початку дії контракту про додаткові поставки газу .

Нагадаю про те, про що ми вже писали: важливою умовою додаткової угоди на поставку в Україну на період опалювального сезону 5 мільярдів кубометрів газу було погашення українською стороною 3,1 мільярда доларів США боргу, зокрема, першим траншем — два мільярди доларів США до реалізації контракту.

Українська сторона на те відповіла пропозицією узгодити графіки погашення заборгованості в минулі роки і на майбутнє, що логічно з огляду на ціни, які оскаржуються в Стокгольмському суді. З цієї самої причини вимога невідкладної передоплати, звісно, видається некоректною. Але були й не менш важливі передумови не йти на умови російського монополіста, попри те, що частково їх підтримала і Єврокомісія. Україна обстоює ринкову ціну на газ, а не політичну, нав’язану російським урядом, європейські принципи функціонування газового ринку, а не монопольні, які обстоює «Газпром». Але, як на мене, головною передумовою сильної позиції у переговорному процесі з «Газпромом» є ступінь готовності України пройти опалювальний сезон без російського газу. Попри усілякі політичні спекуляції щодо цього, вона залишається доволі високою. На це вказують і дедалі зростаючі обсяги газу власного видобутку (розробка нових родовищ — зокрема), і дедалі потужніший реверсний газовий потік з країн Східної та Центральної Європи, і готовність країн Європейського Союзу підтримати нашу боротьбу за енергоефективність грішми і технологіями. І нарешті, як на мене, очевидна недооцінка того, що зроблено за короткий час для заміщення природного газу, скорочення обсягів його споживання, стимулювання використання інших джерел енергії.

Тому, як на мене, реакція офіційного Києва на заяву Москви є цілком зрозумілою. Київ відповів скороченням заявки додаткового обсягу газу на опалювальний період з 5 мільярдів кубометрів до 4 мільярдів кубометрів газу.