Парламентська хроніка
Ранкове засідання 7 липня
Одразу після відкриття пленарного засідання фракції «БЮТ-«Батьківщина» та «НУ—НС» стали вимагати перерву. Головуючий Володимир Литвин надав представнику фракцій слово для виголошення заяви. Олена Шустік («БЮТ-«Батьківщина») звернулася до міністра внутрішніх справ Анатолія Могильова з вимогою з’ясувати обставини подій у Печерському райсуді під час розгляду кримінальної справи проти екс-прем’єра Юлії Тимошенко — сутички правоохоронців із журналістами та народними депутатами. Оскільки в цих подіях брали участь народні депутати, Голова Верховної Ради доручив секретаріату підготувати відповідне подання.
Верховна Рада проголосувала за звільнення з посади Голови Рахункової палати України Валентина Симоненка у зв’язку з закінченням терміну повноважень (272 — «за»). Як поінформував глава парламенту Володимир Литвин, термін повноважень нинішнього Голови Рахункової палати завершився 11 грудня 2010 року, а відповідно до Конституції та закону на цю посаду можна обиратися максимум двічі поспіль. В. Симоненко обирався уже двічі — у 1996-му та 2003 роках, а також за віком він уже не може працювати на цій посаді. 
Окрім того, за словами В. Литвина, як з’ясувалося, в Рахунковій палаті вже давно пора навести лад, оскільки у деяких відповідальних працівників завершилися повноваження: в одного керівника відділу — 20 грудня 2008 року, а в головного контролера — 15 липня 2005 року. Ще у трьох співробітників повноваження завершилися у червні нинішнього року. Однак Кирило Куликов («НУ—НС») звернув увагу на те, що В. Симоненко нині перебуває у відпустці, тож за трудовим законодавством його звільнити з посади не можна, бо рішення про звільнення може бути оскаржене в суді. Григорій Смітюх (Партія регіонів) запропонував спочатку заслухати звіт голови Рахункової палати. Однак, зрештою, депутати проголосували за звільнення В. Симоненка з посади, а також за звільнення двох головних контролерів Рахункової палати, котрі вже давно досягли пенсійного віку.
Затверджено календарний план проведення дев’ятої сесії Верховної Ради шостого скликання. Згідно з постановою відкриття дев’ятої сесії парламенту відбудеться 6 вересня, закриття — 13 січня.
Потім депутати перейшли до постатейного розгляду поправок до проекту змін до Податкового кодексу України. За словами голови Комітету з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики Віталія Хомутинніка, враховано багато пропозицій від малого та середнього бізнесу. Зокрема, в законі з’явилася норма, яка передбачає, що до набрання чинності положеннями щодо спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва не проводиться фактична перевірка «спрощенців». Ухвалені в цілому зміни підтримали 264 народні депутати.
У цілому також прийнято два урядові законопроекти у медичній сфері — про внесення змін до Основ законодавства про охорону здоров’я стосовно вдосконалення надання медичної допомоги та про порядок проведення реформування системи охорони здоров’я у Вінницькій, Дніпропетровській, Донецькій областях та у м. Києві. Голова Комітету з питань охорони здоров’я Тетяна Бахтеєва наголосила, що ця сфера досі регулюється законами, ухваленими ще майже 20 років тому. Законом встановлюється, що мережа державних і комунальних закладів охорони здоров’я формується з урахуванням потреб населення в медичному обслуговуванні. Наявна мережа таких закладів не може бути скорочена. Законом також закріплюється, що медична допомога надається безоплатно за рахунок бюджетних коштів у закладах охорони здоров’я, з якими головними розпорядниками бюджетних коштів укладено договори про медичне обслуговування населення.
Водночас під час обговорення депутати від опозиції зауважували, що законом не встановлено перелік медичної допомоги, яка надаватиметься безкоштовно.
Пілотний проект у Вінницькій, Дніпропетровській, Донецькій областях та м. Києві передбачає надання первинної, вторинної (спеціалізованої), третинної та екстреної медичної допомоги та фінансово-економічне забезпечення функціонування системи охорони здоров’я та оплати праці медичних працівників. Пілотний проект діятиме до 2014 року. Його учасниками будуть заклади охорони здоров’я незалежно від виду і типу. Головною метою експерименту є поліпшення якості та доступності лікування населення.
Прийнято також у цілому закон про Державний земельний кадастр. Згідно із законом, це — єдина державна геоінформаційна система відомостей про землі, розташовані в межах державного кордону України, їхнє цільове призначення, обмеження в їх використанні, дані про кількісну та якісну характеристику земель, їх оцінку, про розподіл земель між власниками і користувачами.
Депутати вітали з днем народження свого колегу від Партії регіонів Леоніда Литвинова.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Інші фото з цієї події  шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.
Катерина Лук’янова, Олег Новіков (у центрі).
Віталій Борт, Юрій Самойленко.