Парламентська хроніка
Ранкове засідання 6 липня
Учорашнє засідання традиційно розпочалося із виступів народних депутатів, в яких представники Партії регіонів переважно інформували про досягнення нинішньої влади, а члени фракції «БЮТ-«Батьківщина» звертали увагу на порушення під час судового процесу над Юлією Тимошенко.
Далі на вимогу двох опозиційних фракцій Андрій Павловський («БЮТ-«Батьківщина») виступив із заявою, у якій звернув увагу на те, що в четвер починається розгляд пенсійної реформи, котра викликає обурення у більшості населення. Він закликав усіх співвітчизників, котрі не погоджуються із запропонованими змінами, сказати «Ні!» пенсійному геноциду.
Перейшовши до питань порядку денного, народні депутати ратифікували шість міжнародних угод.
Під час розгляду проектів законів у першому читанні парламентарії ухвалили зміни до статті 4 закону про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям, які передбачають включення також повнолітніх дітей, котрі навчаються за денною формою навчання у загальноосвітніх навчальних закладах до досягнення двадцяти трьох років і не мають власних сімей. Водночас не отримав зеленого світла проект закону за авторством Олега Ляшка, який стосувався грошово-кредитної політики Національного банку. Цим документом парламентарій пропонував відкрити громадянам доступ до дешевих кредитних ресурсів, обмежити максимальну кредитну банківську ставку п’ятьма відсотками. Нині вона сягає 25 відсотків, наголосив О. Ляшко. Це відлякує людей, вони відмовляються від ініціативи відкриття власного бізнесу саме через побоювання мати справу з такими високими кредитними ставками. Водночас у світі банки позичають гроші під 3—5 відсотків. Під час обговорення складалося враження, що позиція народного депутата має підтримку в залі, однак при голосуванні це не підтвердилося.
Парламентарії обговорили та відхилили ініційоване народним депутатом Сергієм Соболєвим звернення Верховної Ради до Президента про внесення подання про звільнення голови Служби безпеки Валерія Хорошковського. Так само не знайшла підтримки й постанова про заслуховування звіту В. Хорошковського про переслідування з боку СБУ українських істориків Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів «Тюрма Лонцького» та інших дій, спрямованих на приховання історичної правди від суспільства.
Ухвалено постанови про відзначення 50-річчя з дня смерті Валентина Войно-Ясенецького — православного святого, вченого, лікаря-хірурга, подвижника, архієпископа Кримського та Сімферопольського та вшанування 320-річчя від дня народження Петра Калнишевського — політичного і військового діяча, останнього кошового отамана Запорозької Січі.
Народні депутати привітали із днем народження свого колегу Івана Мирного.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Інші фото з цієї події шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua. 
 

Юрій Мірошниченко, Володимир Пилипенко, Валерій Писаренко.

Володимир Наконечний, Геннадій Самофалов.