Вечірнє засідання 5 липня

Депутати працювали майже до восьмої вечора, допоки не розглянули всі заплановані питання порядку денного.
Парламент продовжує оновлювати законодавчу базу, яка врегульовує діяльність підприємців: у першому читанні прийнято законопроект про особливості здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності щодо фізичних осіб-підприємців та юридичних осіб, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності. Автор законопроекту — постійний представник Президента у Верховній Раді Юрій Мірошниченко, доповідаючи законопроект, зауважив, що перевіряльники дуже часто зловживали своїми правами і брали хабарі. Запропонований законопроект спрямований на те, щоб підприємці позбулися надмірного державного контролю. Водночас необхідні сфери контролю зберігаються. Пропонується встановити, що контролюючі органи проводять лише позапланові заходи державного нагляду (контролю) за додержанням санітарного законодавства, органи захисту прав споживачів — тільки позапланові перевірки за скаргами споживачів. А органи Пенсійного фонду проводять планові та позапланові перевірки щодо фізичних осіб-підприємців та юридичних осіб, діяльність яких віднесена до середнього ступеня ризику. Інші перевірки здійснювати забороняється.
У першому читанні також ухвалено законопроект, яким пропонується внести до Господарського кодексу України певні термінологічні зміни з метою узгодження його з Цивільним кодексом. Зокрема, терміни «громадянин-підприємець» та «громадянин» замінити на «фізична особа — підприємець» та «фізична особа», які використовуються у Цивільному кодексі України (проект Ірини Горіної).
Загалом ухвалено законопроект «Про перелік об’єктів права державної власності, що не підлягають приватизації», яким запропоновано дозволити приватизацію таких підприємств: Державне підприємство «Шовкорадгосп «Апостолівський», Шовкорадгосп «Криворізький», Шовкорадгосп «Шотівський», Український державний інститут скла, Виробниче об’єднання «Автоскло», Славутський комбінат «Будфарфор». А Кримське ВО «Титан», Вільногірський державний гірничо-металургійний комбінат, Іршанський державний гірничо-збагачувальний комбінат, Запорізький державний титано-магнієвий комбінат внести до переліку об’єктів права державної власності, що не підлягають приватизації, але можуть бути корпоратизовані. На думку доповідача, народного депутата-регіонала Юрія Каракая, це сприятиме залученню інвестицій у хімічну, металургійну та скловиробничу галузі та модернізації підприємств.
Прийнятий у цілому законопроект про внесення змін до Закону «Про Державний бюджет України на 2011 рік» збільшує на 74347,4 тисячі гривень видатки на розвиток спорту, зокрема, фінансування спорту вищих досягнень, олімпійського та параолімпійського руху, а також на проекти Євро-2012.
У цілому також було ухвалено проект закону про внесення змін до статті 15 Закону «Про кінематографію», який врегульовує порядок видачі державного посвідчення на право розповсюдження і демонстрування фільмів.
Народні депутати розглянули поправки до законопроекту про внесення змін до Земельного кодексу України щодо приведення у відповідність із Кодексом України про надра і 256 голосами прийняли його в цілому.
У першому читанні також ухвалено законопроекти про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо посилення контролю за використанням земельних ресурсів); про граничний розмір компенсації витрат на правову допомогу; про документи, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України; про внесення змін до Господарського кодексу України (щодо фізичних осіб та фізичних осіб-підприємців) і про внесення змін до Закону «Про міліцію» (щодо обов’язків та прав міліції при забезпеченні дозвільної системи органами внутрішніх справ); про внесення змін до Закону «Про автомобільний транспорт» (щодо впорядкування міжнародних автомобільних перевезень).
Парламентарії ухвалили постанови Верховної Ради «Про внесення змін до «Положення про Почесну грамоту та Грамоту Верховної Ради України» (щодо порушення клопотання про нагородження)», «Про 70-річчя трагедії Бабиного Яру».