Ранкове засідання 17 червня
Учора народні депутати зосередилися на двох ключових питаннях порядку денного — поспілкувалися із заступником міністра енергетики та вугільної промисловості Сергієм Чехом та заслухали доповідь голови Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з питань розслідування випадків цензури у засобах масової інформації, тиску на свободу слова в Україні та перешкоджання законній професійній діяльності журналістів Ірини Геращенко.
Та на початку роботи Голова Верховної Ради Володимир Литвин звернувся до колег із проханням — не виходити за рамки пристойної поведінки у стінах парламенту. «Ви правильно робили зауваження, що в сесійну залу заходять люди, які не мають відношення до депутатського корпусу, — сказав він. — Разом з тим спроби співробітників Державної охорони запитати у деяких депутатів про посвідчення наражаються на непристойні, м’яко кажучи, висловлювання, твердження, що «ви вождів маєте знати в обличчя». Глава парламенту просив розібратися із цим питанням на засіданнях фракцій, але на численні вигуки із залу все-таки змушений був назвати прізвища парламентаріїв-порушників спокою. Це були депутати Іван Стойко та Геннадій Задирко. Пізніше Іван Стойко з трибуни сказав, що не дозволяв собі жодних грубощів у спілкуванні із охоронцем і зажадав вибачень у прямому ефірі. Поставити крапку в цій дискусії, спираючись на існуючі відеозаписи, В. Литвин закликав Регламентний комітет.
Можливо, саме через ці пристрасті, які розбушувалися в сесійній залі, а можливо, через ігнорування членами Кабміну парламентської години запитань до уряду (вчора був присутній лише віце-прем’єр Сергій Тігіпко) інформацію заступника міністра слухали під шум у залі.
А вчора заступник міністра палива та енергетики повідомив, що наразі країна черпає енергію здебільшого із традиційних джерел. Для розвитку альтернативних — бракує коштів. Так само нестача грошей пригальмовує процес розроблення газових родовищ у Чорноморському шельфі. Для розв’язання цих проблем шукають інвесторів.
Народні депутати у своїх питаннях цікавилися здебільшого темами, які турбують виборців. Як-от: забезпечення вугіллям пільгових категорій громадян, освітлення вулиць у селах, що робить уряд для того, аби зменшити ціну за газ? Практично, чітких відповідей почути так і не вдалося.
Після години запитань до уряду з трибуни виступила Ірина Геращенко. Вона повідомила, що в комісію надійшло близько сотні звернень від журналістів, які інформували про ті чи інші тривожні випадки. Передусім це непорозуміння із представниками силових структур. Говорила парламентарій і про економічний тиск на редакції з боку їх власників, залежність комунальних ЗМІ, а також про звільнення журналістів, які не хочуть коритися вказівкам керівництва.
Парламентарії проголосували за постанову про відзначення на державному рівні 360-річчя з часу битви під Берестечком.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.