Ранкове засідання 16 червня
На початку засідання Верховна Рада підтримала подання Президента Віктора Януковича про звільнення Юрія Плаксюка з посади голови Державного комітету телебачення і радіомовлення та надала згоду на призначення главою держави на цю посаду Олександра Курдіновича. До цього часу О. Курдінович працював першим заступником голови цього Держкомітету. Далі народні депутати розглянули два проекти постанови про проведення парламентських слухань на теми: «Стан та перспективи розвитку державно-конфесійних відносин в Україні» й «Енергетична стратегія України та проблема безпеки ядерної енергетики в контексті подій на японських АЕС після землетрусу». Однак ця ініціатива проведення парламентських слухань не отримала підтримки більшості.
Відтак Верховна Рада перейшла до розгляду та ухвалення законопроектів у другому читанні та в цілому. Зокрема, в цілому ухвалено законопроекти про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення процедури посвідчення права власності на землю. Ці зміни передбачають здійснення на державних актах відміток про перехід права власності у разі отримання земельної ділянки у спадщину декількома спадкоємцями, оформлення права власності на земельну ділянку в разі, коли цивільно-правову угоду про відчуження земельної ділянки чи свідоцтва про право на спадщину були здійснені до набрання чинності законом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо документів, що засвідчують право на земельну ділянку, а також порядку поділу та об’єднання земельних ділянок», але державний акт на право власності на земельну ділянку не було видано. 
Крім того, встановлюються чіткі строки видачі державного акта на право власності на земельну ділянку та відповідальність за його порушення. Ще один ухвалений у цілому законопроект — про внесення до деяких законодавчих актів України з питань створення та діяльності фермерських господарств, за словами представника профільного комітету Марини Перестенко, підготовлено з метою спрощення реєстрації фермерського господарства та скорочення кількості необхідних для цього дозвільних документів.
Ухвалений у цілому законопроект про внесення змін до деяких законів України унормовує надання допомоги одиноким матерям на дітей, які навчаються у загальноосвітніх навчальних закладах після досягнення ними 18-річного віку.
Також ухвалено законопроект про облік та технічну інвентаризацію об’єктів нерухомого майна, права на які підлягають державній реєстрації. Цей закон визначає засади створення єдиної системи державної реєстрації речових прав на земельні ділянки та інше нерухоме майно, а також передбачає, що державна реєстрація речових прав поширюється на нерухоме майно усіх форм власності, їх обмежень та правочинів щодо нерухомості.
Верховна Рада ухвалила в цілому і законопроект «Про Раду міністрів Автономної Республіки Крим». Цим документом визначаються основні завдання Ради міністрів АРК, принципи та правові засади її діяльності, склад і порядок формування Ради міністрів, вимоги до її членів. Зокрема, членами Ради міністрів АРК можуть бути громадяни України, які мають право голосу, повну вищу освіту та володіють державною мовою. Отож часи, коли на чолі Ради міністрів АРК ставали громадяни Російської Федерації, схоже, минули.
У цілому як закони також ухвалено такі законопроекти: про внесення змін до закону про ветеринарну медицину (щодо виробництва та обігу ветпрепаратів); про внесення зміни до деяких законів України щодо діяльності наукових парків; про внесення змін до Закону України про охорону дитинства; про внесення змін до статті 48 Гірничого закону (щодо соціальних гарантій працівників гірничих підприємств); про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з ратифікацією Другого додаткового протоколу до Європейської конвенції про взаємодопомогу у кримінальних справах; про особливості управління об’єктами державної власності в оборонно-промисловому комплексі.
У новій редакції з урахуванням пропозицій Президента ухвалено законопроект «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за забруднення лісів». Глава держави, зокрема, не погодився з тим, що у поданому йому на підпис законопроекті встановлювалася однакова адміністративна відповідальність за правопорушення з різним ступенем суспільної шкоди: як за забруднення лісу нафтопродуктами чи хімічними речовинами, так і за вивезення до лісу звичайних відходів. На думку Президента, такий підхід не відповідає принципу справедливості та пропорційності юридичної відповідальності вчиненому правопорушенню.
Також у цілому з урахуванням пропозицій Президента ухвалено законопроект про забезпечення комерційного обліку природного газу.
У першому читанні розглянуті законопроекти про внесення змін до Основ законодавства України про охорону здоров’я щодо удосконалення надання медичної допомоги та законопроект про порядок проведення реформування системи охорони здоров’я у Вінницькій, Дніпропетровській, Донецькій областях та місті Києві.
Верховна Рада розглянула питання обрання та звільнення суддів.
На початку засідання головуючий привітав із днем народження народних депутатів Олега Геймана та Нвєра Мхітаряна.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Інші фото з цієї події шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.
Сергій Пачесюк, Володимир Макеєнко, Ігор Зварич, Віктор Турманов.
Андрій Шевченко, Ярослав Кендзьор, новопризначений голова Держкомтелерадіо Олександр Курдінович.