Парламентська хроніка
Ранкове засідання 14 червня
За українською Конституцією церква відокремлена від держави, тож у парламенті рідко приймаються закони, які стосуються релігії. Однак учора депутати ухвалили в першому читанні законопроект — про внесення змін до частини 1 статті 69 Кримінально-процесуального кодексу, згідно з яким священнослужителі не можуть бути допитані як свідки з приводу відомостей, отриманих ними під час сповіді. Тобто навіть якщо людина на сповіді зізналася у вбивстві, священик не може розголошувати довірену таємницю, а слідчі вимагати від нього інформації. 
Законопроектом також передбачається, що адвокати, нотаріуси, лікарі, психологи, якщо їм при здійсненні професійної діяльності стало відомо певну інформацію, що може зацікавити слідство, так само повинні зберігати професійну таємницю і під час слідства не можуть бути допитані як свідки. Виняток може бути лише один: якщо особа, яка довірила певні відомості, у письмовій формі дозволила їх розголошувати.
Розглянувши низку законопроектів у сфері землі, парламентарії ухвалили в першому читанні урядовий законопроект про внесення зміни до статті 28 Закону «Про землеустрій» (щодо скорочення строку складання документації із землеустрою). Документом пропонується доповнити чинний закон пунктом, згідно з яким виконання розробниками документації із землеустрою відповідних робіт має проводитись у строк, передбачений договором, не більше шести місяців.
Схвалений за основу проект закону «Про ландшафти» передбачає здійснення системи заходів: зокрема, державний моніторинг ландшафтів, охорону ландшафтів, фінансове забезпечення заходів, пов’язаних з охороною та збереженням ландшафтів, виховання та освіту, інформаційне забезпечення.
Розглянувши два альтернативні законопроекти про внесення змін до закону «Про Вищу раду юстиції» та Кодексу про адміністративні правопорушення щодо виконання рішення Конституційного Суду України — у авторстві народних депутатів Олени Шустік («БЮТ—«Батьківщина») та Сергія Ківалова (Партія регіонів), депутати ухвалили за основу другий законопроект.
У першому читанні Верховна Рада також ухвалила проект закону про внесення зміни до статті 19 Закону «Про єдиний митний тариф» і доручила прискорити підготовку законопроекту до другого читання, відправила на повторне перше читання проекти законів про приватну детективну (розшукову) діяльність, про внесення змін до Кримінального кодексу щодо кримінальної відповідальності за ухилення від відбування покарання.
Депутати вітали з днем народження своїх колег — Станіслава Аржевітіна із 50-річчям, Володимира Левцуна, Євгена Мармазова та Валерія Сушкевича.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Інші фото з цієї події шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.
Ігор Лисов, Юрій Сербін, Сергій Майборода.