«Я ввійду в історію й стану другим Дюком де Ришельє, — заявив міський голова Одеси Олексій Костусєв, виступаючи на першій сесії міської ради. І що «ми вступаємо в нову епоху розвитку Одеси, а цей день увійде в історію». Крім того, він вільно чи невільно порівняв себе з Наполеоном Бонапартом, заявивши, що «виграв не той, хто дав гарну пораду, а той, хто взяв на себе відповідальність за втілення її в життя». Шість місяців перебування у владі Олексія Костусєва і його команди позначені швидше великою кількістю обіцянок, перманентних погроз, прес-конференцій, кадрових перестановок, ніж практичними реальними справами у вигляді хоча б перших маленьких кроків з виконання передвиборних обіцянок.

Диригенти партійних оркестрів

Сьогодні є всі підстави сказати, що у всіх районах регіону, практично у всіх містах обласного підпорядкування та в Одесі влада зосереджена в руках представників Партії регіонів.

Тобто і в обласній, і в міській радах фракції Партії регіонів можуть ухвалювати будь-які рішення самостійно, не опираючись на голоси інших фракцій. В обласній раді — голова й два його заступники — із фракції Партії регіонів, у міськраді — міський голова й секретар міської ради є однопартійцями. Як кажуть, працює правило «Усе нам до снаги — якщо у владі всі свої».

У цьому партійному моноліті виділяються керівники двох великих міст — Білгорода-Дністровського та Ізмаїла. Ігор Нановський та Андрій Абрамченко представляють політичну партію «Сильна Україна». Ну а диригує, якщо таке порівняння доречне, синьо-блакитним партійним оркестром області — голова Одеської обласної державної адміністрації, котрий є і керівником обласної парторганізації Едуард Матвійчук.

Така загальна, так би мовити, палітра влади після виборів. Чим відрізняється день влади сьогоднішній від дня вчорашнього? Однозначно на це запитання не відповіси.

Обіцяного три роки чекають

Минуло шість місяців, а в Одесі, приміром, досі не завершено до кінця формування владних структур. Керування містом після підбиття підсумків виборів умить стало аморфним, воно здійснюється найчастіше без бачення завтрашнього дня. З’ясувалося, що, незважаючи на голосні заяви Костусєва про те, що він і його команда професіоналів знають, що необхідно зробити для того, щоб життя в Одесі поліпшилося, що і команди як такої не було. У ній опинилися, приміром, працівники Антимонопольного комітету, головою якого був Костусєв, які приїхали з Києва і не знали навіть назв вулиць міста.

Єдиний професіонал, якому була запропонована посада заступника міського голови з питань ЖКГ, Валерій Матковський (раніше він уже працював на цій посаді) після двох місяців перебування на ній залишив керівне крісло. «Моє звільнення спричинено двома речами, — пояснив Валерій Матковський своє бажання дистанціюватися від команди Костусєва. — Перша — це незгода із системою керування в ЖКГ, яка буде здійснена, а друга — це непорядність найближчого оточення Костусєва в сфері ЖКГ». Така заява стала як вибух в суспільній думці городян. Про непорядність найближчого оточення Костусєва раніше говорили на кухнях, а вголос уперше сказав його колишній заступник. Не деталізуватимемо сказане Валерієм Матковським — це тема окремої розмови.

До речі, практично всю минулу зиму місто здригалося від скандалів саме в житлово-комунальному господарстві. Протягом двох днів у двох найбільших масивах міста — Таїрове й селищі Котовського — не було тепла й гарячої води. Городяни кинулися шукати відповіді про причини холоду у своїх квартирах і довідалися, що Костусєв перебуває у відпустці в теплих краях. Що, звичайно, обурило їх.

У місті почастішали випадки відключення електрики, чого не було тривалий час. Бюджетники — лікарі, учителі, бібліотекарі, працівники комунальних підприємств на Новий рік залишилися без заробітної плати — теж уперше за шість років.

Лихоманить і міське управління освіти. За шість місяців тут призначено уже третього виконуючого обов’язки начальника. Чому звільнено двох попередніх керівників — у місті про це не знають.

Звичайно, за шість місяців перебування на посаді Олексій Костусєв усі передвиборні обіцянки не вирішить. Потрібен час. Але виборці однозначно пов’язують зростання цін на продукти харчування, зростання тарифів на гарячу воду й тепло, на холодну воду й каналізацію, скорочення обсягу фінансування соціальних програм саме з новою командою «справжніх професіоналів» на чолі з Олексієм Костусєвим. А ті, у свою чергу, часто не роз’ясняють виборцям своїх дій. У Білгороді-Дністровському, Котовську, Южному та інших містах області тарифи теж було підвищено. Але в їхньому обговоренні на громадських слуханнях взяли участь чимало людей. А в обласному центрі підвищення тарифів відбулося, так би мовити, явочним порядком.

Наверх спливає найлегше

Утім, одного разу міська влада ризикнули порадитися з одеситами перед введенням нових тарифів на паркування автомобілів. Відбулися громадські слухання, в яких взяли участь і автолюбителі, і власники парковок та автомобільних стоянок. Одразу скажемо — відвертої та ділової розмови влади з городянами не вийшло. Учасники громадських слухань наводили аргументи, пропонували варіанти розв’язання проблеми паркування машин. Їх вислухали й заявили: ваша думка, добродії автомобілісти, звичайно, цікава, але міська рада прийме таке рішення, яке їй потрібне. І на найближчій сесії міської ради всупереч думці учасників громадських слухань «потрібне» рішення було прийнято.

Депутати міської ради, котрі працюють у ній не першу каденцію, не можуть пояснити, чому досі (а на календарі вже червень) не прийнято програму економічного та соціального розвитку Одеси на 2011 рік. Відповіді на ці та інші запитання депутати отримати не можуть.

Як не можуть одержати інформацію про роботу створених Олексієм Костусєвим різних комісій з перевірки фінансово-господарської діяльності колишнього складу міської ради. Таких комісій створено близько двох десятків. Багато які з них уже завершили свою діяльність, підготували аналітичні документи про свою роботу. Але одесити так і не дізналися, приміром, про аналіз роботи комунальних підприємств міста, міжнародного аеропорту «Одеса», підприємств «Парксервіс Одеса», «Ланжерон».

Буквально щодня жителі міста дізнаються від чиновників і передусім від міського голови Олексія Костусєва про те, що колишня влада довела Одесу до близького до банкрутства стану, що матеріали про її зловживання передали в прокуратуру. А тим часом, заступник прокурора області Михайло Чорний заявляє, що прокуратура не має відомостей про те, що відносно попереднього керівництва містом порушено кримінальні справи.

Проте, коли багато хто з керівників значаться з префіксами «в. о.», а міська рада, по суті, перебуває ще в стані організаційних змін, кадрових призначень, в обласній раді під керівництвом Миколи Пундика триває активна й серйозна робота з оптимізації структури управління, наповнення фінансової ресурсної бази обласного бюджету, скорочення чисельності цільових програм облради й наповнення бюджету розвитку.

— Депутати облради бачать не тільки перспективу, а й шляхи її досягнення, — розповів перший заступник голови облради Микола Тиндюк. І головне: в обласній раді разом із фракцією Партії регіонів продуктивно працюють фракції Народної партії, Соціалістичної та Комуністичної партії. Фракції «Фронту змін» і «Батьківщини», що перебувають в опозиції, не перетворилися на опереточну опозицію, а почали вносити конкретні, слушні пропозиції з усіх питань, які обговорювали на сесіях. Інша ситуація в міській раді — там навіть слово «опозиція» вважається непристойним — її просто немає, незважаючи на присутність і фракцій «Батьківщини», «Фронту змін».

Депутатом міської ради від політичної партії «Фронт змін» обрано і попереднього міського голову Едуарда Гурвіца. Через різні причини він ще не був присутній на жодному пленарному засіданні. Але прийом виборців веде регулярно, надає одеситам посильну допомогу. Дії нинішньої влади Едуард Гурвіц намагається не коментувати. Але й коментарі перших шести місяців діяльності нової команди професіоналів, як то кажуть, зайві.

Одеса.

На знімку: за кілька кроків легендарний Привоз...

Фото В’ячеслава ТЕНЯКОВА.