Супер-економія наздогнала й жителів столиці. Ми почали заощаджувати навіть на найнеобхіднішому: лікуванні та харчуванні, не кажучи вже про побутову техніку, освіту, культурні заходи та подорожі.

Як оцінили кияни перші сто днів роботи новообраної міської влади? Соціолог компанії «Research & Brandіng Group» Євген Копатько й віце-президент Української PR-Ліги Олена Дерев’янко представили результати дослідження, проведеного в останній тиждень вересня. Опитування 802 респондентів показало громадську думку про політичну й соціально-економічну ситуацію в столиці. Результати вельми показові.

На сьогодні половина мешканців столиці не задоволені своїм життям і лише 40% — задоволені. Порівняно з травнем поточного року рівень задоволеності життям знизився на 28%.

В емоційному фоні киян лідирують такі почуття, як тривога (43%), надія (33%), оптимізм (25%), розгубленість (19%) і страх (11%).

— Тут слід зазначити, що проти попереднього дослідження показник «тривога» знизився, а «надія» — зріс. І це не може не радувати, — запевнив Євген Копатько.

Серед страхів, як і місяць тому, переважають збройний конфлікт (63%), зростання цін (63%), безробіття (29%), нестабільність національної валюти (20%).

Майже половина киян (47%) нині вважають, що Україна перебуває на піку масштабної кризи, а кожен п’ятий (21%) — що країна тільки входить у масштабну кризу, і тільки кожен десятий (11%) дотримується думки, що наше життя поступово налагоджується.

Майже 95% відчули на собі вплив кризових явищ в економіці цілком або частково. Через високу інфляцію і зростання цін життєво необхідна економія б’є по кишені майже кожного. Те, що жителі столиці почали заощаджувати на харчуванні (42%) та ліках (21%), — дуже тривожний сигнал.

Водночас більше половини киян (56%) відзначають, що їхні доходи загалом поменшали. З липня їхнє число зросло на 20%.

У цілому очікування більшої частини мешканців Києва (41%) після перших ста днів роботи нової міської влади виправдалися. Вона виявилася саме такою, як вони й передбачили. І лише третина (35%) розчарована.

Що стосується оцінки діяльності міського голови Віталія Кличка, то до його успіхів жителі відносять наведення порядку на Майдані та Хрещатику. А явними прорахунками вважають проблеми в ЖКГ, добір команди з непрофесіоналів і неефективне вирішення господарських питань.

На знімку: велосипедисти, як і всі кияни, ставили завдання перед очільником міста Віталієм Кличком.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА (з архіву «Голосу України»).