Ранкове засідання 31 травня
Верховна Рада ухвалила постанову про заслуховування на сьогоднішньому ранковому пленарному засіданні інформації Генеральної прокуратури про кримінальні справи, порушені проти екс-прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко. За проект відповідної постанови, на якій наполягали опозиційні фракції, проголосував 251 депутат. Документом передбачено, що відомству надається право самостійно визначити доповідача. Однак фракція «БЮТ-«Батьківщина» наполягала на тому, щоб у парламенті виступив особисто Генпрокурор і на знак протесту залишила сесійну залу.
А розгорталися події так. Зранку перед початком пленарного засідання відбулася нарада лідерів фракцій із Головою Верховної Ради Володимиром Литвином. Як повідомила журналістам прес-секретар глави парламенту Ольга Чорна, опозиціонери домовилися з більшістю, що жодних демаршів не буде: інформацію Генпрокуратури щодо кримінальних справ проти екс-прем’єра Юлії Тимошенко буде заслухано в середу. І цього ж дня парламент розгляне законопроекти, на яких наполягають опозиціонери, — про скасування законів про судоустрій та статус суддів, щодо скорочення термінів ознайомлення підсудного з матеріалами кримінальної справи та скасування інституту народних засідателів у судах.
Після виступів від фракцій бютівці почали вимагати перерви для чергових консультацій. Хоча В. Литвин повідомив, що компромісу було досягнуто майже між усіма фракціями, і він готовий поставити на голосування проект постанови про заслуховування інформації Генеральної прокуратури. Однак опозиція наполягала на тому, щоб викликати «на килим» саме Віктора Пшонку, а не когось із його заступників, і щоб депутати мали змогу поставити Генпрокурору запитання та отримати з перших вуст відповіді щодо ситуації, що склалася. «Сьогодні це стосується одних, завтра стосуватиметься інших», — сказав лідер фракції «БЮТ-«Батьківщина» Іван Кириленко. На це В. Литвин зауважив: згідно зі статтею 240 Регламенту Верховної Ради, щоб до парламенту прийшов Генпрокурор, спочатку треба запросити письмову інформацію від Генпрокуратури і лише після ознайомлення з нею законодавці можуть прийняти рішення про заслуховування Віктора Пшонки. «Запропоноване рішення компромісне», — стверджував В. Литвин. За пропозицію, щоб перед депутатами виступив Генпрокурор, проголосували лише 122 депутати від опозиційних фракцій. Фракція БЮТ на знак протесту покинула залу і заявила, що впродовж дня ще наполягатиме на ухваленні постанови саме в їхньому варіанті.
У першому читанні прийнято президентський законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо усунення надмірного державного регулювання у сфері автомобільних перевезень. 
За словами доповідача, постійного представника Президента у Верховній Раді Юрія Мірошниченка, документом пропонується скасувати обов’язковий технічний огляд для легкових автомобілів, що не використовуються у комерційних цілях, та суттєво спростити порядок проходження обов’язкового технічного контролю для інших транспортних засобів. За основу також схвалено проекти законів про внесення змін до статті 151 Земельного кодексу щодо спрощення процедури надання земельних ділянок для потреб, пов’язаних із користуванням надрами; про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення прав власників земельних ділянок, що передаються в оренду для сільськогосподарських потреб. Склали присягу двоє нових народних депутатів від Партії регіонів — Сергій Пачесюк і Сергій Баранов-Мохорт. 30 травня ЦВК визнала їх обраними депутатами та зареєструвала замість Миколи Лісіна та Володимира Козака. Нагадаємо, Микола Лісін 17 квітня трагічно загинув внаслідок дорожньо-транспортної пригоди. 19 травня парламент достроково припинив повноваження народного депутата Володимира Козака у зв’язку з його призначенням генеральним директором Державної адміністрації залізничного транспорту «Укрзалізниця».
Ухвалений у першому читанні проект закону про внесення змін до деяких законів України (щодо запобігання фальсифікації лікарських засобів) в авторстві депутата-регіонала Валерія Коновалюка передбачає посилення відповідальності за такі дії.
У першому читанні також ухвалено такі проекти законів: про внесення змін до деяких законів України щодо подання невідкладної допомоги особам, які перебувають у небезпечному для життя і здоров’я стані; про внесення змін до Закону «Про державний кордон України» (щодо закріплення правового статусу та режиму прилеглої зони України); про внесення змін до статті 43 та статті 48 «Гірничого закону України» (щодо забезпечення соціальних прав сімей померлих пенсіонерів, які отримують пенсії у зв’язку із втратою годувальника).
У цілому прийнято проект закону про внесення змін до статті 19 Господарського процесуального кодексу України, яким пропонується закріпити, що процесуальний статус судді визначається Законом «Про судоустрій і статус суддів» (досі ця стаття містила відсилочну норму на Закон «Про господарські суди», який втратив чинність). 
Депутати вітали з днем народженням своїх колег — Лева Бірюка із 65-річчям та Валерія Борисова.
На передньому плані: Володимир Рибак, Олександр Єфремов.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.