Напередодні Дня прикордонника Президент України Віктор Янукович відвідав Навчальний центр підготовки молодших спеціалістів Державної прикордонної служби України, що в Оршанці поблизу Черкас.

Цей навчальний заклад — один з кращих у Європі з підготовки молодшого персоналу правоохоронної спрямованості. Тут готують переважну більшість військовослужбовців за контрактом для служби на кордоні. Державна прикордонна служба України першою серед військових та правоохоронних структур з 2008 року повністю комплектується на професійній основі. З часу створення у 1992-му Навчального центру тут підготовку чи перепідготовку пройшли понад 70 тисяч прикордонників. Зараз одночасно навчається 700 осіб. Розбудова, облаштування центру, створення навчальних програм відбулося за підтримки європейських країн та США.

Глава держави ознайомився з системою добору та навчання, оглянув можливості органів та підрозділів Держприкордонслужби щодо пропуску людей і транспорту, запобігання правопорушенням на державному кордоні. Віктору Януковичу показали мобільні комплекси на базі різних транспортних засобів, пункт управління службою, мобільні тепловізійні комплекси спостереження.

Голова Держприкордонслужби України генерал армії України Микола Литвин доповів Верховному Головнокомандувачеві Збройних Сил України про стан справ з корабельно-катерним складом Морської охорони та прикордонною авіацією, а також про перспективи їх розвитку. Президентові України продемонстрували нову форму прикордонників. Вона розроблена у рамках підготовки до Чемпіонату з футболу Євро-2012. У першу чергу її одягнуть інспектори прикордонного контролю, які несуть службу в пунктах пропуску. У своєму виступі Віктор Янукович закликав прикордонників якомога швидше завершити запровадження системи дистанційного управління кордоном.