Ранкове засідання 20 травня
З самого початку народних депутатів схвилювала інформація про те, що віце-прем’єр-міністр соціальної політики України Сергій Тігіпко не буде присутнім у парламенті на годині запитань до уряду через стан здоров’я. Замість нього говорити про соціальні стандарти для населення із народними обранцями прийшов його перший заступник Василь Надрага.
Бютівець Сергій Сас звернув увагу на те, що доповідач навіть не є членом Кабміну і навряд чи має право звітувати з трибуни Верховної Ради. Опозиціонер також наголосив, що в залі присутні не всі представники уряду. З боку Партії регіонів у відповідь на це висловили припущення, що більше користі було б, якби урядовці займалися виконанням своїх безпосередніх обов’язків, а не витрачали марно час. Однак Перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк підкреслив: присутність членів Кабміну під час звіту в парламенті обов’язкова відповідно до Регламенту.
Загалом від народних депутатів надійшло 27 письмових запитань. Стосувалися вони здебільшого підвищення соціальних стандартів. Так, за словами В. Надраги, уряд посилено працює над тим, щоб ці показники поступово збільшувалися.
   Факт
Зібрано близько сотні підписів для того, щоб взяти Юрія Луценка на поруки. У разі потреби, підписанти готові негайно внести грошову заставу — всю суму, яку інкримінують екс-посадовцю, а це 970 тисяч гривень.
Як зростатиме прожитковий мінімум цього року
На початок року — 894 грн.
У квітні — 911 грн.
У жовтні — 934 грн.
У грудні — 953 грн.
Отже, на кінець2011-го цей показник порівняно з минулим роком зросте на 35,9 відсотка.
Пізніше фракції «БЮТ-«Батьківщина» та «НУ—НС» виступили із заявою, в якій вимагали звільнення з-під варти колишнього міністра МВС Юрія Луценка. «Нунсівець» Микола Мартиненко зауважив, що «найменше зволікання після місячної голодовки може потягнути за собою трагічні наслідки», а Генпрокуратура начебто усунулася від цього, передавши справу в суд. Відтак, 87 депутатів від «НУ—НС» і «БЮТ-«Батьківщина» звернулися до Печерського райсуду Києва із закликом звільнити Ю. Луценка з-під варти.
На знак протесту, що колишнього міністра утримують за гратами — тоді як деякі вбивці та злодії розгулюють на свободі, представники опозиції покинули сесійну залу. До речі, на засіданні були присутні представники російської Державної Думи Сергій Марков та Костянтин Затулін.
Учора народні депутати заслухали ще одну не менш резонансну інформацію — звіт Національної ради з питань телебачення та радіомовлення. Останній раз його слухали шість років тому — у 2005-му. Голова Нацради Володимир Манжосов розповів про зроблене за минулий рік: видано 234 ліцензії, 147 — на мовлення, решту — провайдерам програмних послуг, ще 125 ліцензіями продовжили ефірне мовлення. Анулювали ж 66 — лише чотири з яких за рішенням суду.
Незважаючи на низку побажань до покращення ефективності роботи Нацради з боку Комітету з питань свободи слова та інформації, народні депутати взяли до відома учорашній звіт 253 голосами. Затим вони встигли розглянути всі питання порядку денного. Взяли за основу проект змін до деяких законодавчих актів щодо протидії протиправному поглинанню та захопленню підприємств. Окрім цього, проголосували за включення до порядку денного і схвалили постанову про Проект запровадження в Україні особливої церемонії — проведення 22 червня кожного року хвилини пам’яті за загиблими в 1941—1945 роки. І тільки після цього перейшли до «Різного».
Учора народний депутат Валерій Бевзенко відзначав своє 65-річчя. Дні народження також святкували Юрій Каракай та Олександр Черноморов.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.