Вечірнє засідання 19 травня

Наступного року до України завітає чимало вболівальників, проте зрозуміло, що не всі з них поводитимуться належним чином. У зв’язку з цим народні депутати розглянули та схвалили в першому читанні законопроект про особливості провадження у справах про адміністративні правопорушення і примусове видворення іноземців та осіб без громадянства під час проведення фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу в Україні. Як зазначила перший заступник міністра юстиції Інна Ємельянова, документом встановлюються спрощені процедури стосовно осіб, які вчинятимуть такі адміністративні правопорушення, як дрібне хуліганство, дрібні крадіжки, публічні заклики до невиконання вимог працівника правоохоронного органу чи злісна непокора законному розпорядженню працівника правоохоронного органу. Такі справи розглядатимуться впродовж доби. Поряд з цим проект запроваджує скорочену процедуру розгляду справ про примусове видворення за межі України іноземців та осіб без громадянства за умови, якщо вони грубо порушуватимуть законодавство та якщо їхні дії загрожують безпеці під час проведення спортивних заходів. Закон діятиме лише впродовж чемпіонату.
 У першому читанні також ухвалено законопроекти: про внесення змін до Закону «Про першочергові заходи щодо запобігання негативним наслідкам фінансової кризи та про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (щодо викупу облігацій); про внесення змін до статті 20 Закону «Про військовий обов’язок і військову службу» (щодо збільшення граничного віку вступу до вищих військово-навчальних закладів з 23 років до 30 років); про внесення змін до Закону «Про оперативно-розшукову діяльність» (щодо узгодження строку перевірки громадян у зв’язку з допуском їх до державної таємниці); про внесення змін до Кодексу адміністративного судочинства України (щодо врегулювання порядку відкликання апеляційної чи касаційної скарги); про внесення змін до Цивільного процесуального кодексу України (щодо вжиття заходів забезпечення позову при визнанні та виконанні рішення іноземного суду); про внесення змін до статті 328 Цивільного процесуального кодексу України (щодо забезпечення права на касаційне оскарження).
За основу було прийнято й багатостраждальний проект постанови про відзначення у 2011 році пам’ятних дат і ювілеїв. Проте над цим документом ще доведеться серйозно працювати. Бо, як зазначив заступник глави парламенту Микола Томенко, важливо, щоб депутати такими документами шукали компроміси і можливість для об’єднання, як це було під час голосування за ювілеї Драгоманова чи Лесі Українки. А запропонований проект містить чимало пробілів.
  ПРЯМА МОВА
Микола Томенко: «З постанови виключено рядок про відзначення 90-річчя Дмитра Луценка. Нам що, не подобається пісня «Києве, мій!», яку всі співають? Чому ми виключили Луценка? Чому ми виключили Миколу Вороного, який зробив найкращий, найгеніальніший переклад «Марсельєзи» на українську мову, яку співали всі революціонери в 1917 році? Чому виключили Євгена Чикаленка, який півмільйонним тиражем видав книжку про те, як вести сільське господарство в Україні і за чиї гроші збудували чимало шкіл і видали чимало книжок? Тобто я не побачив логіки в формуванні цього законопроекту».