Ранкове засідання 19 травня
Упродовж ранкового засідання Верховна Рада ухвалила в цілому низку законопроектів. Зокрема, ухваленим проектом закону про внесення змін до Сімейного кодексу щодо особливостей усиновлення окремих категорій дітей забороняється усиновлення дітей особами без громадянства та особами, які за станом здоров’я потребують стороннього догляду. В цілому ухвалено законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення законодавства про заборону грального бізнесу в Україні. Як зазначив доповідач, народний депутат Валерій Крайній, після заборони на законодавчому рівні грального бізнесу, як виду підприємницької діяльності, почастішали випадки утворення так званих інтерактивних закладів, у яких через мережу Інтернет пропонують ті ж самі азартні ігри. 
Аналогічною є картина у решті міст України. Цим законопроектом пропонується викласти у новій редакції терміни «гральний бізнес» та «азартна гра» і поширити їх на інтерактивні заклади, що організовують азартні ігри у віртуальному просторі. Ще одне доповнення — міліцію зобов’язано звертатися до суду з позовами про застосування фінансових заходів до організаторів проведення азартних ігор.
У цілому ухвалено законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення процедур припинення юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців. За словами доповідача народного депутата Михайла Чечетова, передбачається, що ця процедура діятиме за принципом «єдиного вікна», що дозволить значно спростити життя підприємцям. Основна ж мета цього документа — забезпечення на законодавчому рівні дієвого механізму взаємообміну інформацією між державним реєстратором та органами державної податкової служби, Пенсійного фонду, іншими регуляторами підприємницької діяльності. Ще один ухвалений у цілому законопроект (про внесення змін до деяких законів
України щодо збільшення обсягів дохідної частини бюджетів фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування в умовах подолання наслідків світової фінансової кризи) розроблено з метою недопущення утворення заборгованості у страхових виплатах. За словами доповідача, народного депутата Ярослава Сухого, однією з причин зменшення надходжень до соціальних фондів є неможливість здійснення державною виконавчою службою заходів з примусового виконання рішення судів.
Пряма мова
Ярослав Сухий:
«Сьогодні існує 700 млн. грн. боргу перед регресниками, і завтра ці люди прийдуть до парламенту, не повністю виплачуються гроші за лікарняними та допомога на поховання».
Щоб змінити цю ситуацію, пропонується внести зміни до законів «Про банки і банківську діяльність» та «Про введення мораторію на примусову реалізацію майна», які передбачають, що дія мораторію на задоволення вимог кредиторів не поширюється на вимоги органів фондів загальнообов’язкового державного страхування. Схожі зміни внесено й до закону «Про виконавче провадження».
Верховна Рада ухвалила законопроект про внесення змін до Податкового кодексу України та затвердження ставок вивізного (експортного) мита на деякі види зернових культур. За словами доповідача, голови Комітету з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики Віталія Хомутинніка, цим документом до кінця року запроваджується вивізне мито на зернові культури у розмірі від 9 до 14 процентів. У цілому ухвалено законопроект про фінансове оздоровлення державного підприємства «ВО «Південмаш». Цим законом реструктуризується заборгованість підприємства перед державою за іноземним кредитом під державну гарантію. Передбачається, що «Південмаш» погашатиме цю заборгованість протягом 10 років, починаючи з 2016 року, при цьому на суму заборгованості не нараховуватимуться відсотки.
Крім того, в цілому як закони ухвалено такі законопроекти: про внесення змін до статті 56 Господарського процесуального кодексу (щодо порядку надсилання копії позивної заяви); про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України (щодо участі народних засідателів); про перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності; про внесення змін до деяких законів України (щодо нагляду за банківськими групами на консолідованій основі); про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо вдосконалення дозвільних процедур.
Народні депутати ухвалили постанову про рекомендації парламентських слухань на тему: «Про стан і перспективи розвитку економічних відносин України з ЄС (зона вільної торгівлі) та Митним союзом». А також прийняли законопроект про схвалення рішення Президента щодо продовження перебування миротворчого контингенту України у Кот-д’Івуарі для надання підтримки операції ООН.
Верховна Рада припинила повноваження народного депутата Володимира Козака, котрий керує «Укрзалізницею». А оскільки він також очолював Комітет з питань транспорту і зв’язку, то новим головою обрано Михайла Мироненка.
Ірина Геращенко від імені двох фракцій («НУ-НС» і «БЮТ-«Батьківщина») виголосила заяву, в якій привернула увагу народних депутатів до долі Юрія Луценка. «Кожен день, кожна година можуть стати трагічними», — зазначила вона та додала, що утримання Ю. Луценка під вартою відбувається в ситуації, коли всім зрозуміло, що він не становить суспільної небезпеки, тоді як на волі залишаються навіть ті, хто вчиняв розбійні напади.
Верховна Рада розглянула питання обрання і звільнення суддів.
На початку засідання головуючий привітав із днем народження народних депутатів Володимира Стретовича та Євгена Сігала.
На передньому плані: Іван Заєць («НУ—НС») і Ярослав Сухий (Партія регіонів).