Парламентська хроніка
Ранкове засідання 13 травня
Учорашня година запитань до уряду була присвячена подіям 9 Травня у місті Львові. Перш ніж перейти до відповідей на запитання, міністр внутрішніх справ Анатолій Могильов запропонував народним депутатам переглянути міліцейську відеоверсію подій на львівських вулицях. Після того, як згас екран, міністр запропонував парламентаріям ухвалити такий закон, який дозволяв би міліції застосовувати жорсткіші методи до правопорушників. Що стосується власне підсумків подій у Львові, то, за словами А. Могильова, ще задовго до 9 Травня з’явилося чимало інформації про можливі провокації. Відтак правоохоронні органи запропонували, а місцева влада Львова підтримала подання до адміністративного суду стосовно заборони 9 Травня всіх масових заходів, окрім офіційних.
 Проте, незважаючи на це, за версією міністра, радикальні сили зібрали декілька тисяч осіб, які зривали з грудей ветеранів символіку, били автобуси, кидали димові шашки і каміння. «Всі ці протиправні дії були короткочасними і відразу ж припинялися правоохоронцями. Їхнім учасникам буде дана належна оцінка в межах порушених кримінальних справ», — пообіцяв він. При цьому А. Могильов зазначив, що «жоден ветеран фізично не постраждав, а стосовно моральних страждань, то це питання також буде розглянуто в межах порушених кримінальних справ».
Відповідаючи на запитання, чи правдою є те, що представники «Русского единства» и «Родины» прибули до місця подій автобусами з львівськими номерами, А. Могильов заявив, що насправді в цих автобусах було близько 80 ветеранів з Львівщини та ще близько 40 осіб супроводу. А на уточнююче запитання народного депутата Ярослава Кендзьора («НУ—НС») (про те, що наявне в його розпорядженні відео свідчить, що саме «беркут» охороняв автобуси з тими, хто привіз до Львова червоний прапор, щоб на порушення заборони суду після завершення офіційних заходів розгорнути його біля меморіалу), міністр лише відповів, що в Україні червоний прапор не заборонено та що ветерани мають право святкувати День Перемоги. При цьому А. Могильов, наголосивши, що представники ліворадикальних сил відмовилися від поїздки до Львова, додав: «міліцією на залізничному вокзалі було затримано п’ять осіб з посвідченнями «Свободи», в яких були прапори «Родины» и «Русского единства». Утім, міністр пообіцяв: остаточні висновки про події у Львові буде зроблено після того, як усі обставини вивчить створена за дорученням Президента робоча група. «Правову оцінку буде дано всім, кожному громадянину, яких би він кольорів не був», — запевнив А. Могильов.
Також учора Верховна Рада заслухала інформацію Генпрокуратури щодо обставин тримання під вартою колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка. Щоправда, чогось принципово нового у цій справі заступник Генпрокурора А. Пришко не повідомив. За його словами, після оголошення Ю. Луценком голодування «з 1 по 4 травня він самостійно і добровільно вживав поживну суміш та вітаміни», — сказав він та додав, що з 4 травня Ю. Луценко відмовився це робити, тож «це лише восьмий день голодування».
Заступник Генпрокурора повідомив, що було проведено лікарський комплексний огляд Юрія Луценка, за результатами якого зроблено висновок про його задовільний стан. Водночас заступник Генпрокурора зазначив: Ю. Луценко не бажає, щоб стан його здоров’я обговорювався у пресі. Та зробив з цього висновок, що крок Ю. Луценка також є «продуманим тиском на слідство з метою уникнення покарання».
Між розглядом цих двох резонансних справ Верховна Рада 263 голосами ухвалила проект постанови про основні напрями бюджетної політики на 2012 рік. Як зазначив голова Бюджетного комітету Валерій Баранов, цей проект відповідає вимогам Бюджетного кодексу та грунтується на прогнозних і програмних документах економічного та соціального розвитку України на 2012 рік. А міністр фінансів Федір Ярошенко ознайомив парламентаріїв з основними прогнозними макропоказниками на наступний бюджетний рік.
Фото Сергія Ковальчука.
Народний депутат Юрій Ключковський, міністр внутрішніх справ Анатолій Могильов.