Вечірнє засідання 12 травня

Верховна Рада прийняла в цілому законопроект про чисельність Збройних Сил України на 2011 рік (249 «за»). За словами першого заступника міністра оборони Володимира Можарського, передбачається суттєве скорочення лав українського війська, однак це збігається із загальноєвропейською тенденцією скорочення загальної чисельності збройних сил та міжнародними документами. «При цьому бойовий потенціал військ сил буде збережено та не допущено втрати підготовлених кадрів, загострення соціальної напруги у військових колективах і сім’ях військовослужбовців», — запевнив урядовець.
Однак Комітет з питань національної безпеки та оборони, повідомив його голова Анатолій Гриценко, рекомендував відправити цей документ на доопрацювання. На думку депутатів із профільного комітету, посилання на європейський досвід та проголошення позаблокового статусу нашої держави задля обґрунтування подальшого скорочення Збройних Сил не витримують жодної критики. «Немає ключових відповідей на важливі питання, — заявив А. Гриценко. — Стратегія національної безпеки не затверджена. Нова воєнна доктрина не затверджена. А серед військових і далі пропонується скорочення саме бойового компонента тих бойових частин, які повинні захищати нашу державу». Натомість народний депутат від Партії регіонів Олександр Кузьмук закликав підтримати президентський законопроект. «Державна програма розвитку Збройних Сил планується з 2012 року, — повідомив він. — Тому поточний 2011 рік організаційний. І Генеральним штабом сплановано проведення цілої низки організаційних заходів: сформування, розформування і переформування військових частин. На цей період потрібно скоротити деяку частину особового складу. Звичайно, не за рахунок бойових частин». Депутат закликав під час ухвалення держбюджету на наступний рік урахувати обґрунтовані потреби вітчизняної армії у фінансуванні. Парламентська більшість підтримала законопроект.
Схвалено ще один законопроект на військову тематику, визначений главою держави як невідкладний, — про схвалення рішення Президента України про допуск підрозділів збройних сил інших держав на територію України в 2011 році для участі в багатонаціональних військових навчаннях (269 — «за»). Проти цього законопроекту виступили лише комуністи, котрі вважають, що нашій державі не варто проводити спільні військові навчання із НАТО.
Народні депутати прийняли Постанову Верховної Ради «Про відзначення на державному рівні 300-річчя заснування Олешківської Січі».
У цілому ухвалено проекти законів:  зокрема про внесення змін до Закону «Про Державний бюджет України на 2011 рік» (щодо визначення Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами головним розпорядником коштів).