Ранкове засідання 12 травня
 
На початку пленарного засідання народні обранці проголосували за постанову про усунення неузгодженостей у тексті прийнятого Закону «Про засади запобігання і протидії корупції в Україні». В ній уточнюється, що в декларації про доходи має бути окремо записано майно, яке перебуває в приватній власності, та окремою графою майно, що перебуває в оренді. Передбачається також: якщо впродовж звітного року здійснювалися витрати, котрі перевищують 150 тисяч гривень, то це підлягає обов’язковому моніторингу.
Сьогодні Верховна Рада заслухає інформацію Генеральної прокуратури щодо обставин тримання під вартою колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка. За проект відповідної постанови, внесеної депутатами від фракції «БЮТ-«Батьківщина» та «НУ—НС», проголосували 354 депутати. Це було компромісним рішенням, до якого прийшли після міжфракційних нарад. У вівторок було вирішено заслухати в сесійній залі також інформацію міністра внутрішніх справ Анатолія Могильова стосовно арешту Ю. Луценка.
А ось проголосувати за включення до порядку денного законопроекту про внесення змін до Регламенту Верховної Ради (щодо особистого голосування народних депутатів на пленарних засіданнях за допомогою сенсорної кнопки) парламентарії відмовилися (лише 139 «за»). Голова Верховної Ради Володимир Литвин заявив, що ставитиме це питання на голосування доти, доки його не буде прийнято.
У цілому схвалено проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спільної діяльності». Законодавчим актом внесено з    міни до Господарського та Цивільного кодексів України, а також до Закону «Про управління об’єктами державної власності», якими вдосконалюється використання державного майна при укладанні договорів про спільну діяльність.
Схвалений у цілому Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо клінічних випробувань лікарських засобів» передбачає, що такі випробування можуть проводитися лише за участі повнолітньої дієздатної особи — пацієнта і на добровільних засадах та за письмової згоди на участь у проведенні таких випробувань. А клінічні випробування лікарських засобів за участі малолітньої або неповнолітньої особи можуть проводитися лише тоді, якщо медикаменти призначені для лікування дитячих захворювань і за наявності письмової згоди батьків. Законом забороняється проведення клінічних випробувань лікарських засобів за участі малолітньої або неповнолітньої особи, яка позбавлена батьківського піклування, усиновленої дитини або дитини-сироти.
Законом «Про внесення змін до Закону «Про тваринний світ» щодо посилення заходів стосовно боротьби з браконьєрством (284 — «за») доповнено чинне законодавство положеннями, які визначають знаряддя для полювання, що заборонені в Україні. Зокрема, забороняється виготовлення, збут та застосування отруйних принад, колючих, давлючих та капканоподібних знарядь лову, електроловильних систем (електровудок), вибухових речовин, пташиного клею та монониткових (волосінних) сіток тощо. Під час полювання також забороняються такі знаряддя, що призводять до калічення диких тварин, їх страждання та масового безконтрольного знищення.
Парламент, зокрема, ухвалив зміни до деяких законодавчих актів України, які посилюють відповідальність посадових осіб органів державної влади та органів місцевого самоврядування за порушення законодавства у сфері ліцензування; Постанову «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування обставин та наслідків діяльності на українському ринку нафтопродуктів компанії «Лівела» та інших пов’язаних з нею юридичних осіб», низку постанов про призначення позачергових місцевих виборів, Постанову «Про Рекомендації парламентських слухань з питань оздоровлення та відпочинку дітей і молоді». 
Депутати привітали з днем народження колег Станіслава Березкіна і Євгенія Геллєра.
Сергій Міщенко (БЮТ).
 
Павло Жебрівський («НУ—НС»), Максим Луцький (ПР).
Фото Сергія Ковальчука.