Ранкове засідання 11 травня

Події, які відбулися 9 травня у Львові, стали головною темою, якої торкалися народні депутати у своїх виступах. У той час, коли вся країна святкувала День Перемоги, у Львові «знайшлися виродки, оборотні, іроди, викидні історії, які змогли підняти руку на ветерана, на пам’ять нашої Великої Вітчизняної війни, яка об’єднує увесь народ України», — наголосив у своєму виступі регіонал Вадим Колесніченко.

Утім, на думку бютівця Андрія Шевченка, львівські події спровокував «недолугий закон про прапор». «Президент не захотів брати відповідальність за цей закон, ця відповідальність лежить на парламентській більшості, яка голосувала за нього», — сказав депутат. Бютівець вимагав, щоб у сесійній залі виступив міністр внутрішніх справ і дав пояснення щодо львівських подій.
«Щойно відбулося випускання пари, а нам потрібна серйозна розмова», — наголосив Голова Верховної Ради Володимир Литвин. Що ж до львівських подій, то, на думку глави парламенту, «потрібен був привід, його відшукали і вийшли на конфлікт, на свідомі відповідні дії».
Урешті, депутати мали визначитися, кого саме сесія повинна заслухати у п’ятницю, адже лунали різні пропозиції. Регіонали бажали почути інформацію міністра внутрішніх справ щодо подій у Львові. Натомість «нунсівці» пропонували заслухати інформацію представника Генеральної прокуратури та Омбудсмана про те, що насправді відбувається з Юрієм Луценком. Їх підтримали й бютівці.  Врешті, 240 парламентаріїв підтримали пропозицію регіоналів. Після того, як депутати відмовилися підтримувати постанову, ініційовану Іваном Кириленком (БЮТ-«Батьківщина») та Миколою Мартиненком («НУ—НС») щодо заслуховування інформації про  обставини утримання під вартою Юрія Луценка, було оголошено перерву для проведення погоджувальної ради. По її завершенню Володимир Литвин повідомив, що стосовно питання, на розгляді якого наполягають фракції меншості, буде проведено додаткові консультації. У свою чергу Микола Мартиненко заявив, що обраний для екс-міністра внутрішніх справ запобіжний захід вони вважають незаконним. Депутати розцінюють ставлення до екс-міністра як політичне переслідування.
Після того, як фракції меншості залишили сесійну залу, парламентарії перейшли до розгляду питань порядку денного.
У першому читанні сесія ухвалила зміни до деяких законодавчих актів щодо вдосконалення порядку розрахунків за житлово-комунальні послуги та підвищення якості їх надання.
На початку ранкового засідання народні депутати привітали з днем народження свого колегу Володимира Літвінова. Крім того, Голова Верховної Ради повідомив, що у парламенті створено міжфракційне депутатське об’єднання з питань співробітництва з африканськими, азіатськими, латиноамериканськими країнами та їхніми економічними союзами.

Віктор Турманов, Олександр Васильєв.

Андрій Шевченко, Віктор Таран-Терен.

Фото  Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Інші фото з цієї події  шукайте в фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.