Ранкове засідання 19 квітня
Парламент зобов’язав супроводжувати рекламу лікарських засобів попередженням про загрозу самолікування. Схвалені в цілому зміни до статті 21 закону «Про рекламу» ініціювали народні депутати від фракцій «БЮТ-«Батьківщина» і Народної партії. Під час обговорення народні обранці зауважували, що законопроект спрямований на захист фізичного здоров’я населення та обмеження маніпулятивних складових реклами лікарських засобів, яка подеколи має негативні наслідки. Згідно з ухваленим законопроектом, реклама лікарських засобів, медичної техніки, методів профілактики, діагностики, лікування і реабілітації має містити такий попереджальний текст: «Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я», який займає не менш як 15 відсотків площі всієї реклами.
Верховна Рада ухвалила закон про внесення змін до статті 121 Кодексу законів про працю щодо гарантій і компенсацій при службових відрядженнях. Законодавці доповнили кодекс нормою, згідно з якою працівникам, яких відправлено у службове відрядження, оплата праці за виконану роботу здійснюватиметься відповідно до умов, визначених трудовим або колективним договором. А розмір такої оплати праці не може бути нижчий від середнього заробітку.
Схвалений у другому читанні та в цілому законопроект «Про волонтерський рух» визначає правовий статус волонтерів та волонтерської організації, їхні права та обов’язки. Досі волонтерська діяльність у нашій державі не врегульовувалася законодавчо, зауважив доповідач від Комітету з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму Олександр Зац. Законом, зокрема, встановлюється, що «волонтерська діяльність — це добровільна, безкорислива, соціально спрямована, неприбуткова діяльність, що здійснюється волонтерами та волонтерськими організаціями шляхом надання волонтерської допомоги». А «волонтерська організація» — це юридична особа, яка здійснює свою діяльність без мети одержання прибутку.
Закон містить також норму, відповідно до якої волонтерами можуть бути громадяни України, іноземці та особи без громадянства, що перебувають в Україні на законних підставах, віком від шістнадцяти років.
Прийнято ще один закон, спрямований на захист прав дітей, — про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення порядку надання органами опіки та піклування дозволів на вчинення правочинів стосовно нерухомого майна дітей. Під час обговорення депутати зазначали, що чинним законодавством загалом батькам не заборонено (і не може бути заборонено) укладати договори щодо продажу або обміну житлового будинку чи квартири, в якій проживає дитина. Однак для цього потрібна згода органу опіки та піклування. З одного боку, такий контроль захищає права дітей, але з другого — створює суттєві корупційні ризики, оскільки органи опіки та піклування мають можливість вирішувати, надавати чи не надавати батькам право обміняти житло, продати або придбати. Відтак цілком благополучні родини змушені або відмовлятися від поліпшення своїх житлових умов, або пропонувати хабарі посадовцям. У законопроекті пропонується встановити, що органи опіки та піклування можуть відмовити у наданні зазначеного дозволу лише у випадках, коли батьки були позбавлені судом батьківських прав чи дитину було відібрано від батьків, коли діти живуть у неблагополучній сім’ї, батьки є хронічними алкоголіками чи наркоманами тощо.
Наступний законопроект, який Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому, вносить зміни в процедуру держрегулювання виробництва й обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів. Розроблений урядом законодавчий акт установлює, що імпорт такої продукції здійснюється за наявності відповідних ліцензій суб’єктами господарювання та відповідного обладнання і фахівців. А Кабінет Міністрів визначає порядок ведення реєстру суб’єктів господарювання.
Депутат від «БЮТ-«Батьківщини» Роман Забзалюк виступив з парламентської трибуни із заявою, в якій опозиція наполягає на негайному зниженні ціни на газ для громадян та на створенні Тимчасової слідчої комісії для розслідування підписання харківських угод і силового методу їх ратифікації у Верховній Раді. У заяві опозиціонери стверджували, що українська сторона виконує умови угоди, оскільки Чорноморський флот Росії базується в Криму, а російська — ні, бо ціну на газ так і не знижено.
На початку засідання депутати вшанували хвилиною мовчання пам’ять народного депутата України четвертого-шостого скликань Миколи Лісіна, котрий трагічно загинув в автокатастрофі на 47-му році життя в ніч на 17 квітня. Під час перерви у клубі Кабінету Міністрів відбулося прощання з померлим.
У першому читанні схвалено нову редакцію закону про місцевий референдум. Під час обговорення заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко наголосив, що необхідно прибрати із закону норму, за якою місцева влада реєструє ініціативні групи з проведення місцевого референдуму. Інакше знову і знову виникатимуть ситуації, як у Києві — коли громада хотіла провести референдум щодо недовіри міському голові Леоніду Черновецькому, але міська рада не реєструвала ініціативні групи. Ініціатива має виходити від місцевої громади, а не влади — цю думку підтримав і Руслан Князевич («НУ—НС»). Ініціативні групи з проведення референдуму, згідно із законопроектом, реєструватимуться територіальною виборчою комісією.
 Пропозиції
Місцевий референдум призначається територіальною виборчою комісією на вимогу не менш як однієї десятої частини учасників місцевого референдуму, які є членами відповідних територіальних громад, та на вимогу інших суб’єктів, визначених законом.
Місцевий референдум щодо дострокового припинення повноважень сільського, селищного, міського голови призначається також на вимогу сільської, селищної, міської ради; щодо дострокового припинення повноважень сільської, селищної, міської, районної у місті ради — сільського, селищного, міського голови; щодо утворення (неутворення) районних у місті рад — половини від загального складу депутатів міської ради.
Парламентарії вітали з днем народження своїх колег Валерія Баранова (ліворуч) та Олега Надошу.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.
Інші фото з цієї події  шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.
Василь Кравчук, Андрій Кожем’якін.
Олег Зарубінський, Олександр Рябека.