Учора Президент Віктор Янукович виступив зі щорічним посланням до Верховної Ради України про внутрішнє і зовнішнє становище України
Ранкове засідання 7 квітня
Окрім народних депутатів, у сесійній залі також були присутні Прем’єр-міністр Микола Азаров та члени Кабінету Міністрів, голова та судді Конституційного Суду, голови Верховного та Вищого адміністративного судів України, Генеральний прокурор, Уповноважений Верховної Ради з прав людини, голови Нацбанку, Центрвиборчкому та Служби безпеки України, голови обласних рад та облдержадміністрацій, представники дипломатичного корпусу та інші офіційні особи. Привітавши присутніх у сесійній залі та весь український народ зі святом Благовіщення, В. Янукович зазначив, що у щорічній доповіді — не лише підсумовуються основні соціальні та економічні здобутки 2010 року, а й це є привід для розмови про майбутнє країни.
Глава держави одразу попередив, що політика глибоких змін проводитиметься в умовах глобальної світової нестабільності, нових криз і загроз, які ми повинні навчитись своєчасно попереджати і враховувати. А глобальна інфляція здатна найближчим часом зірвати процес економічної стабілізації та підірвати соціальну рівновагу у багатьох країнах.
Підсумки роботи
Президент, випереджаючи критиків і опонентів, заявив, що не задоволений підсумками діяльності влади. Оскільки із задумів та планів на 2010 рік реалізували щонайбільше третину. Причин багато. Приміром, далеко не в усьому влада і суспільство були готові до запропонованих змін. Заважала бюрократія та корупція. Водночас глава держави акцентував увагу на модернізації країни і окреслив орієнтири на майбутнє.
Ресурси розвитку
Водночас, повідомив Президент, у Комітеті економічних реформ визначили три важливих незадіяних ресурсів розвитку.
По-перше, — це дерегуляція та стимулювання підприємницької ініціативи.
По-друге, — це прискорення процесу приватизації.
По-третє, — земля.
Глава держави переконаний: що мораторій на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення гальмує розвиток вітчизняного сільського господарства.
Жодна фермерська родина, що працює на землі, не буде дискримінована, пообіцяв Президент.
Безпекова доктрина
Політика позаблоковості — наріжний камінь української зовнішньої і безпекової доктрини, наголосив Віктор Янукович. Основний пріоритет — підтримка курсу на глобальне ядерне роззброєння, активну участь у створенні загальноєвропейської системи безпеки і пошук шляхів для остаточної демілітаризації Європейського континенту.
Україна продовжуватиме взаємодію з НАТО, реалізовувати спільні проекти з країнами ОБСЄ, ОДКБ, іншими регіональними безпековими структурами.
Зі слів глави держави стало зрозуміло, що ми і надалі братимемо активну участь у миротворчій діяльності ООН. Однак євроінтеграційний курс, запевнив Президент, не був і не буде зашкоджувати розвитку стратегічного партнерства з Росією.
Подальший же розвиток відносин з Митним союзом спиратиметься на нову договірну базу щодо угод про вільну торгівлю та можливу пакетну угоду про співпрацю за формулою «3+1».
Щоправда, Україна залишатиметься надійним партнером Сполучених Штатів у підтриманні стратегічної стабільності і безпеки. Це наша незмінна позиція, додав Президент.
Віктор Янукович виступає за підвищення прохідного бар’єру до Верховної Ради. Про це йдеться у тексті друкованої версії щорічного послання Президента до Верховної Ради, яке називається «Модернізація України — наш стратегічний вибір», обсягом 400 сторінок. «За умови збереження пропорційної системи прохідний бар’єр має бути диференційованим — для партій 4%, а для блоків 5%, з поступовим зростанням на 1% для кожної нової партії, що входитиме у блок, крім перших двох», — зазначається у документі. Крім того, Президент не виключає винесення нової редакції Конституції на всеукраїнський референдум.
Приступивши до розгляду питань порядку денного, Верховна Рада ухвалила постанову про зняття з розгляду 26 законопроектів, які з тих чи інших причин втратили актуальність, та перейшла до розгляду законопроекту «Про державну службу». За словами міністра юстиції Олександра Лавриновича, цей документ є одним з елементів адмінреформи і спрямований він на формування професійної, політично-нейтральної державної служби. Коментуючи положення законопроекту, які передбачають деполітизацію та професіоналізацію держслужби, міністр зокрема зазначив, що у разі несприйняття позиції про те, що держслужбовець не може бути членом політичної партії, її можна буде зняти. Так само автори законопроекту погоджуються і з тим, щоб наділити помічників-консультантів народних депутатів, котрі сьогодні мають статус держслужбовців, статусом патронатної служби державного діяча.
Також законопроект передбачає відмову від інституту кадрового резерву, котрий виявився неефективним, що має відкрити шлях для обіймання тих чи інших посад для всіх громадян. У документі пропонується, щоб держслужбовці виходили на пенсію у 65 років. «Працювати до 65 років — це право, а не обов’язок держслужбовців. Хто не захоче далі залишатися на держслужбі, зможе піти раніше на пенсію на загальних підставах», — сказав міністр. Оцінюючи зауваження Головного науково-експертного управління Верховної Ради, яке пропонує відправити цей законопроект на доопрацювання, міністр зазначив, що ці зауваження мають лише концептуальний характер та жодним чином не суперечать Конституції.
Голова підкомітету Комітету Верховної Ради з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Василь Демчишен повідомив, що комітет рекомендував ухвалити цей законопроект за основу. Під час наступного обговорення Юрій Кармазін зазначив, що йому ще не доводилося читати таких опусів, які на 46 сторінок тексту мають 31 сторінку зауважень. «Це рекорд некомпетентності тих людей, які готували цей законопроект», — сказав він і запропонував «відправити його на смітник». Микола Кравченко (КПУ) заявив, що ухвалення цього законопроекту може призвести до паралічу всієї системи державного управління. На його думку, однією з найдискусійніших є пропозиція про вихід держслужбовців на пенсію у 65 років. Адже у цій ситуації після 60 років фактично їх можна буде змусити йти на пенсію на загальних підставах. Олег Зарубінський (Народна партія), наголошуючи на незахищеності держслужбовців, звернув увагу, що цей законопроект ще більше звужує їх трудові права.
За підсумками обговорення 261 народний депутат підтримав законопроект «Про державну службу» в першому читанні.
Верховна Рада розглянула питання призначення та звільнення суддів.
Парламентарії ухвалили низку постанов про призначення позачергових виборів сільських голів та депутатів селищних рад. А от постанови про призначення позачергових виборів київського і чернівецького міських голів, а також депутатів Київської і Чернівецької міськрад підтримані не були.
Головуючий привітав із днем народження Михайла Зубця.
Інші фото з цієї події шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.
Думки з приводу
Володимир ЛАНДІК, Партія регіонів:
— На головні запитання я почув відповіді у посланні Президента, і головний меседж — треба голову піднімати, а не відчувати себе меншовартісними. Якщо з піднятою головою, тоді й руки не тремтять, а виконують те, що треба. Я також почув відповіді щодо нашої вищої освіти — коли стоять у черзі за дипломом... Якщо це розуміє Президент, то, впевнений, і реформа буде. Найважливіший акцент було зроблено на економіці держави, що мусимо будувати своє, а не брати чуже. Щодо наших зовнішньоекономічних відносин, то Президент сказав, що ми будуємо євроінтеграцію, що ми працюємо з НАТО та ООН, що ми поряд із Росією. Мені дуже сподобалося, що В. Янукович сказав — ми будуємо відносини з Росією «в повазі до наших національних інтересів» і навіть не було сказано слова «взаємних». Що ми бачимо проблеми, які є, і їх чуємо. Хтось скаже, що Президент у теплій ванні й нічого не бачить і не чує, але ми сьогодні почули, що він знає навіть більше, аніж ми.
Андрій ШЕВЧЕНКО, «БЮТ-Батьківщина»:
— Позитив — у частині планів країни на майбутнє, спектр обрано широкий, напрямки для реформ прописано правильно — і земельна, і пенсійна реформа і т. д. Але конкретних інструментів: як саме це робити — відповідей мало. Головний недолік — неадекватна оцінка сучасної ситуації в країні. Бо коли Президент виходить на трибуну і говорить, що не до кінця задоволений результатами своєї роботи, але в принципі вже країна почала пожинати плоди реформ, — це великий контраст із тим, що відчуває переважна більшість людей, які ходять до магазинів, бачать ціни, як зростають платежі, бізнес, який поставлено у складні умови. Щодо зовнішньої політики, то я вловив нотки Леоніда Кучми, який говорив про багатовекторність політики. Шкода, що ми не почули більш чіткого сигналу для всієї країни, що у нас є один пріоритет — ми європейська країна і все зробимо для того, щоб прийняти угоди про зону вільної торгівлі та про асоціацію. 
Арсеній ЯЦЕНЮК, «Наша Україна — Народна самооборона»:
— Для Президента було важливо оголосити чітко ініціативи щодо економічного зростання, створення робочих місць, подолання безробіття, скорочення дефіциту держбюджету. Друга ініціатива — щодо реальної боротьби з корупцією. Третя — щодо європейської інтеграції. Це три речі, які Президент в принципі міг зробити упродовж 2011 року. Я нічого не почув із конкретики, що треба зробити у країні. Більше того, я навіть нічого не почув щодо реальної конституційної реформи, які цілі ставить Президент у конституційній реформі. 
Катерина ВАЩУК, Народна партія:
— Я почула багато позитивних меседжів, особливо в економічних питаннях, у питаннях інновацій, підтримки новітніх технологій, модернізації виробництва тощо. Особливо в питаннях АПК. Головне, щоб ринок був на користь селян, щоб не було допущено таких помилок, як у період приватизації у промисловості, щоб ми не народили земельних магнатів, а щоб усе-таки дали можливість тим, хто знає, як господарювати на землі, мати пріоритети. Я таких гарантій не почула, хоча одна гарантія там була: що права жодного фермера, того, хто господарює на землі, не можуть бути ущемлені. І друге, що не може бути змінено профіль використання землі, що має бути збережено її сільськогосподарське призначення. Але мусимо доопрацювати з урядом питання ролі держави у збереженні цих гарантій.
Іван ПЛЮЩ, «Реформи заради майбутнього»:
— У посланні я почув три основних ідеї: перше, те, як названо послання — модернізація країни. Чи здатна Україна модернізуватися? Здатна. Є за що? Нема. Або ми створимо такий інвестиційний клімат для тих, хто йде сьогодні в Україну, і не боятимуться й прийдуть інвестори. Бо зараз вони йдуть у країни, де 2—3% прибутку. Запитуємо, чого не йдуть до нас, де 23—30% прибутку? Але краще надійний стабільний бізнес, консервативні 2%, аніж ненадійні 20%. Друге, Президент сказав, що без ринку землі відродити аграрний сектор і славу України, як аграрної країни, яка забезпечувала б і себе, і людство продуктами харчування, неможливо. Регульованого, але ринку землі. А третє, це зв’язок із громадськістю, людьми. Глава держави сказав, що задоволений сьогоднішніми відносинами у суспільстві, де є стабілізація і спокій.
Алла АЛЕКСАНДРОВСЬКА, Комуністична партія:
— Останнім часом ми чули досить багато заяв Президента, і практично з усіх питань, які були викладені в посланні, він уже заявляв свою позицію, і це було закладено рік тому в його програмі. Єдине, що були умовчання. Зокрема, стосовно культури та російської мови. Це дуже серйозне питання. Зростання цін — теза В. Януковича, що головною метою буде подолання бідності, прямо пов’язана з питанням, як Президент і уряд збираються долати цю негативну тенденцію. Підвищення цін випереджає зростання зарплат і доходів громадян. Із цим треба боротися й подолати бідність. На жаль, Президент у своєму виступі не зміг сказати й навести конкретних прикладів, що за рік це подолали. Хоча закладається зростання прожиткового мінімуму, соціальної допомоги, але уряд не зміг знайти можливості регулювати ціни.
Анна ШЕВЧЕНКО.
   ОРІЄНТИРИ НА ЗАВТРА
— Радикальне подолання корупції. «Ліквідація корупційних схем та термінове схвалення антикорупційних законів — це моя категорична вимога», — заявив Президент. Крім того, глава держави пообіцяв: розслідування зловживань високопосадовців з урядових кабінетів, злочинів проти журналістів та відомих громадських діячів будуть доведені до логічного завершення.
— Боротьба з наркотиками.
У якнайкоротші терміни Президент чекає від СБУ та МВС відповідних пропозицій та програм дій.
— Охорона здоров’я.
«Базові гарантовані медичні послуги мають бути беззаперечно забезпечені фінансово і технологічно», — наголосив глава держави. Про здоров’я кожної дитини та її батьків турбуватимуться сімейні лікарі. А для тих, хто заробляє і користується страховими послугами, запрацює страхова медицина.
— Нова якість освіти.
Глава держави акцентував увагу на послідовному підвищенні доходів вчителів, вихователів та реалізації програми «Соціальне житло». А також реформи у цій сфері повинні мати широку соціальну підтримку.
— Реформа пенсійної системи.
У Віктора Януковича багато зауважень до ідеології останніх напрацювань уряду. Однак, за його словами, вона має гарантувати достойну старість нашим батькам і водночас забезпечити високий рівень захищеності молодих поколінь. А для цього потрібно не допустити залежності Пенсійного фонду від державного бюджету.
— Культурна сфера.
Серед пріоритетів — розвиток суспільного мовлення, модернізація каналу «Культура», створення в музейному комплексі «Мистецький арсенал» справжнього культурно-освітнього центру, розвиток сучасного українського кіновиробництва, формування єдиної бібліотеки української та світової літературної спадщини.