Ранкове засідання 5 квітня
У  Верховній Раді створено нове міжфракційне депутатське об’єднання «Молодіжний вибір» — про це на початку пленарного засідання повідомив головуючий Перший заступник глави парламенту Адам Мартинюк. Заяви про входження до депутатського об’єднання написали 24 депутатів, а його співголовами обрано Андрія Пінчука (Партія регіонів), Андрія Давиденка («НУ—НС») та Євгена Царькова (КПУ).
Народні обранці ухвалили низку законопроектів у першому читанні. Зокрема, законопроектом про передачу, примусове відчуження або вилучення майна в умовах правового режиму воєнного чи надзвичайного стану передбачається законодавчо визначити механізм цієї процедури. Примусове відчуження або вилучення майна у вищезгаданих екстрених випадках може здійснюватися за рішенням військового командування, погодженим з державними адміністраціями або виконавчим органом місцевої ради та Радою Міністрів Автономної Республіки Крим. І лише у місцевостях, де ведуться бойові дії, примусове відчуження або вилучення майна пропонується здійснювати за рішенням військового командування без погодження з органами державної влади.
 Серед схвалених у першому читанні законопроектів — два соціальних документи. Проект змін до деяких законів України удосконалює порядок надання допомоги сім’ям з дітьми та малозабезпеченим верствам населення. За словами першого заступника міністра соціальної політики Василя Надраги, цей документ спростить отримання державної допомоги, зокрема, за народження дитини для жінок, котрі не працюють або проживають не за місцем реєстрації. Народний депутат Олександр Стоян звернув увагу на те, що через забюрократизованість процедури отримання допомоги далеко не всі родини з дітьми можуть скористатися своїм законним правом.
Крім цього, законопроектом розширюється категорія отримувачів допомоги та передбачається можливість надання допомоги матері (батьку) дітей у разі смерті одного з батьків, які не одержують на них пенсію в разі втрати годувальника або соціальну пенсію.
Проектом також пропонується вилучити з переліку документів, необхідних для призначення жінкам допомоги по вагітності та пологах, довідки для непрацюючих жінок про те, що вони не працюють, не вчаться, не служать. Окремою статтею пропонується визначити випадки, за яких припиняється виплата допомоги на дітей одиноким матерям (зокрема, у разі позбавлення батьківських прав, відмови від виховання дитини, тимчасового влаштування дитини на повне державне утримання, позбавлення волі тощо).
У цілому схвалено проект закону «Про внесення зміни до статті 19 Декрету Кабінету Міністрів України «Про стандартизацію і сертифікацію» щодо методики розрахунку вартості робіт, пов’язаних з обов’язковою сертифікацією продукції».
Схвалені зміни до закону «Про Єдиний митний тариф», запропоновані урядом, урегульовують порядок надання пільг зі сплати ввізного мита при митному оформленні товарів, призначених для використання у видавничій діяльності та діяльності з виготовлення книжкової продукції, яка виробляється в Україні.
У цілому схвалено зміни до Декрету Кабінету Міністрів України «Про державне мито», якими вилучено положення щодо справляння державного мита за вчинення дій щодо створення промислово-фінансових груп, оскільки втратив чинність закон про промислово-фінансові групи. В першому читанні прийнято зміни до деяких законів України щодо удосконалення законодавства про заборону грального бізнесу в Україні (проект Н. Королевської). З урахуванням пропозицій Президента парламент ухвалив проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів з питань міграції (301 «за»).
Депутати вітали з днем народження свого колегу Юрія Одарченка.
Фотог Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Інші фото з цієї події  шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.
Сергій Веліжанський, Євген Кирильчук.
Григорій Маньковський, Сергій Андрос.